Wat Mouscron te maken heeft met Luka Jovic, de vervanger van Benzema bij Real

© getty

Luka Jovic, de man die Benzema vanavond zal aflossen tegen Club Brugge, ging in januari 2016 van Rode Ster Belgrado naar Benfica. Een transfer die in de coulissen gearrangeerd werd door bestuursleden van Excel Mouscron.

De geschiedenis herhaalt zich. In april 2016 weigert de licentiecommissie in eerste instantie om haar goedkeuring te geven aan Mouscron, dat met de vinger gewezen wordt door OHL, STVV en Westerlo wegens zijn banden met makelaars. Zeven spelers van Les Hurlus worden begeleid door Lian Sports, het agentschap van Fali Ramadani, de man achter de overname in juni 2015, samen met een andere supermakelaar, Pini Zahavi. De twee zakenmannen zijn niet officieel betrokken, maar Marc Rautenberg, een vennoot van Ramadani, zit wel in de raad van bestuur van Mouscron en dat is verboden voor een makelaar.

Het bestuur van Mouscron ontkent, maar uit een bepaalde transfer blijkt iets anders: in januari 2016 is Rautenberg in Lissabon om daar te onderhandelen over de handtekening van een aanvaller die bij het grote publiek dan nog onbekend is, Luka Jovic.

Eind januari 2016 tekent Jovic voor Benfica, via Apollon Limassol, waar Pini Zahavi de touwtjes in handen heeft.

Goocheltruc

Het is eigenlijk een publiek geheim. Eind juni 2015 maakt het duo Zahavi-Ramadani van Mouscron een strategisch veld op hun schaakbord, en dat via een Maltees fonds. Naast enkele lokale mensen, Edward Van Daele, Michel Franceus en Yves Dekegeleer, installeren de zoon en de neef van Zahavi, Gil en Adar, Johannes Diederich en Marc Rautenberg zich in de raad van bestuur. Diederich, die erin zetelt tot april 2018 en de nieuwe overname door de Thai Pairoj Piempongsant, vertegenwoordigt officieel de twee Maltese holdings die achtereenvolgens achter de club zitten en heeft ook zijn eigen makelaarsbureau, Soccertalk.

Rautenberg, kompaan van Ramadani bij Lian Sports, geeft in de eerste helft van 2015 een mandaat aan Jean-Luc Gripond, gewezen voorzitter van FC Nantes, om de club over te nemen. Nadien, begin 2016, superviseert hij de zoveelste ‘verkoop’ van Excel, dat van het ene fonds naar het andere overgaat zonder echt van eigenaar te veranderen. Een kluwen waar bijna niet wijs uit te geraken is, maar dat één ding duidelijk maakt: er zitten makelaars in het bestuur van Mouscron. Internationale zelfs.

Nog altijd in het begin van 2016 laat een amper meerderjarige jongen zich opmerken in het shirt van Rode Ster Belgrado, waar Ramadani kind aan huis is. Luka Jovic, auteur van enkele goals in Servië, wekt de interesse van Benfica. In januari ontmoeten Ramadani en Rautenberg voorzitter Luís Filip Vieira van Benfica, om de deal af te ronden. Of beter: een constructie op te zetten. Jovic, die in 1997 geboren is in Bijeljina in Bosnië en al van jongs af ettelijke kilometers doorbrengt in de oude wagen van zijn vader om naar de hoofdstad van Servië te pendelen, verkast dit keer naar Portugal met de hulp van een postbus.

Hoe dat in zijn werk gaat? Football Leaks, bij monde van de Belgische krant Le Soir, geeft er een idee van. Eind januari tekent Luka Jovic voor Benfica, via Apollon Limassol, waar Pini Zahavi de touwtjes in handen heeft. Maar de Servische international zet nooit een voet in Cyprus. In feite is Apollon maar een doorgeefclub in een veel groter geheel, waarlangs men van punt A naar punt C kan gaan, dividenden kan uitkeren en financiële beperkingen omzeilen. Die goocheltruc waar ook meerdere Hurlus bij betrokken zijn, wordt voor een stuk bedacht vanuit Moeskroen.

Fantoomaankoop

Ondanks de 6,6 miljoen euro die Benfica betaalt voor de transfer, speelt Jovic slechts enkele delen van wedstrijden met de A-kern en moet hij zich tevreden stellen met een plaats in het reserveteam, waarmee hij twee keer scoort in elf matchen. Ondertussen komen de praktijken van de discrete tandem Zahavi-Ramadani stilaan aan het licht. Gol Football Malta Ltd (GFML), officieel de eigenaar van Excel en een filiaal van het makelaarsbureau van Zahavi, wekt argwaan en heeft nog een schuld af te lossen van 1,25 miljoen euro.

In februari 2016 worden de aandelen van GFML gekocht door Latimer, dat eveneens gevestigd is op het paradijselijke Malta, voor de aardige som van… tien euro. Latimer, waar Adar Zahavi aan het hoofd staat en dat een kapitaal heeft van 1200 euro, injecteert vervolgens 2,4 miljoen euro in de kas op Le Canonnier. Een bedrag dat een lening zou zijn van GFML.

Marc Rautenberg, die hier en daar als ‘zelfstandige’ of ‘financieel consultant’ wordt omschreven, regelt de fantoomaankoop. De aanwezigheid van de Zwitser stoort. In elk geval is ze verboden, in die zin dat een makelaar niet rechtstreeks mag tussenkomen in de besluitvorming van een club. De bazen van Mouscron vrezen voor hun licentie, waarvoor de aanvraag moet ingediend worden op 15 februari 2016.

Rautenberg neemt ontslag enkele dagen vooraleer ex-voorzitter Edward Van Daele het dossier bij de licentiecommissie gaat verdedigen. Volgens het onderzoek van Sport/Voetbalmagazine in mei 2016 zou Van Daele, die het voorzitterschap in juni 2016 aan Patrick Declerck laat, het proces-verbaal aangaande het vertrek van de Zwitserse makelaar zelfs geantedateerd hebben om alle verdenkingen af te wenden.

‘Dat is onzin’, vertelde de man, die advocaat van opleiding is, ons in november 2018. ‘Toen we zagen dat het reglement veranderde, hebben we ons organigram aangepast zodat er geen makelaars meer zijn binnen de club.’ Hij voegt er ook nog aan toe: ‘Er is veel kwaaie wil. Men tracht vaak Mouscron te treffen, met alle mogelijke middelen. Als men op een kleine club wil schieten, dan vergist men zich van doelwit. Fraude vind je niet bij kleine clubs die vechten om te overleven.’ Maar misschien ontstaat ze daar. Nadat de licentie in eerste instantie aan Mouscron werd geweigerd door de commissie, wordt ze in mei 2016 na veel vijven en zessen toegekend door het BAS.

Luka Jovic van zijn kant wil nieuwe lucht opsnuiven. Zijn matige statistieken – zeker vergeleken bij zijn transfersom en zijn salaris – drijven hem in 2017 via een uitleenbeurt naar Eintracht Frankfurt, een andere club uit het rijk van Ramadani. De jongen uit Bijeljina breekt helemaal door in Duitsland, in die mate zelfs dat hij vorige week bij Real Madrid mocht tekenen. Van Le Canonnier naar Bernabéu, er is blijkbaar maar een kleine stap voor nodig. En een postbus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content