Waarom trainer van Eupen Jordi Condom niet moet vrezen voor zijn job

© Belga

Jordi Condom is de enige eersteklassetrainer onderaan de rangschikking die er ook al in het begin van het seizoen was. Ook een nederlaag tegen Anderlecht zal Eupen niet meteen in paniek brengen. Hoe komt dat?

Als u zaterdag in de buurt van Eupen bent, kunt u een prachtige herfstwandeling combineren met een interessante voetbalavond. Vanaf het stadion aan de Kehrweg is het een klein kwartiertje rijden naar Baraque Michel, vertrekpunt van tal van wandelingen in de Hoge Venen. Wanneer het donker wordt, is het tijd voor KAS Eupen-Anderlecht, en de terugkeer van Henry Onyekuru naar de club waar het voor hem allemaal begon. Met Eupen promoveerde hij naar eerste klasse, bij Eupen werd hij vorig seizoen vice-topschutter. Wanneer hij vrij is, pleegt hij zich nog wel eens te begeven naar zijn oude vrienden in Eupen.

Daar blijft het, erg merkwaardig voor een staartploeg dit seizoen, erg rustig op sportief en extrasportief vlak. Trainer Jordi Condom is de enige eersteklassetrainer onderaan de rangschikking die er ook al in het begin van het seizoen was. Even was er wat vage onrust, toen na een goeie voorbereiding de punten uitbleven, maar met de komst van Mbaye Leye haalde de club ervaring en scorend vermogen binnen.

Condom kent het huis, en de huisfilosofie: jonge Afrikaanse spelers opleidden en zorgen dat ze aan een flinke meerwaarde verkocht worden.

Condom kent het huis, en de huisfilosofie: jonge Afrikaanse spelers opleidden en zorgen dat ze aan een flinke meerwaarde verkocht worden, genre Henry Onyekuru. Een trainerswissel is ook om die reden niet eenvoudig aan de Kehrweg. Niet elke trainer is bereid om in zo’n opleidingsprogramma ter meerdere eer en glorie van de Aspire Academy mee te denken. Een trainer die vooral ervaren spelers wil, en zou opteren voor verticaal voetbal, zou het erg moeilijk hebben in Eupen. Ook daarom zal men wel twee keer nadenken voor men een eind maakt aan de samenwerking met Condom, die al jaren meedraait in de filosofie en die ook een goeie band heeft met de meeste spelers.

Ook al is het aantal spelers in de basis dat opgeleid is door Aspire in vergelijking met vorig seizoen teruggevallen, het is geen optie om alleen met vaste waarden en ervaren voetballers te werken. Zo hoopt men dat dit jaar Lazare, Afif en Ocansey zich in de kijker kunnen spelen en dat op zijn minst één van hen na dit seizoen kan verkocht worden.

Algemeen directeur Christoph Henkel, afkomstig uit de jeugdopleiding van FC Köln, is niet het type dat meteen onrustig wordt. Soms is het goed rustig te blijven als iedereen in paniek slaat, vindt hij.

Dat zijn ploeg een keer verliest, is ingecalculeerd, als men af en toe ook maar eens wint. Want met een gelijkspel schiet je niet zo veel op, al verzamelde Eupen dit seizoen al een aantal gelijke spelen. Het maakt dat de ploeg altijd voluit gaat, wetend dat dat ook eens verkeerd kan lopen.

Dat er weinig volk naar het stadion komt, betekent ook dat er weinig druk is van buitenuit. In en rond Eupen zijn ze al lang tevreden dat er in eigen regio eersteklasse-voetbal gespeeld wordt. zonder het opleidingsproject van Aspire zou Eupen hooguit een goeie derdeklasser of een kleine tweedeklasser zijn, weten ze in de hoodfstad van de Duitstalige regio, in een club die geleid wordt in het Duits en het Spaans, en waar de voertalen Duits, Frans en Engels zijn.

Tegen Anderlecht wordt net als tegen Standard een goed gevuld stadion verwacht. Voor de andere wedstrijden rondt Eupen zelden de kaap van 3000 aanwezigen. het is het enige punt waar ze in de Oostkantons echt ontevreden over zijn, al scoort Eupen als je de verhouding toeschouwers afmeet aan het aantal inwoners van Groot-Eupen (geen 20.000) vrij goed. Dat betekent dat zelfs bij kleine matchen één op tien inwoners in het stadion zit.

door geert foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content