Vrouwenvoetbal: Spanje wereldkampioen na winst in finale tegen Engeland

Winst voor de Spaanse vrouwen in de WK-finale tegen Engeland. © Getty Images

Spanje heeft zich zondag in het Olympisch Stadion in Sydney tot nieuwe wereldkampioen in het vrouwenvoetbal gekroond. De Spaanse vrouwen klopten in de finale Engeland met 1-0. Het is voor La Roja de eerste wereldtitel in een eerste finale.

Spanje kwam op het halfuur verdiend op voorsprong dankzij een knap gekruist schot van Real Madrid-linksachter Olga Carmona Garcia. De Engelse doelvrouw Mary Earps was kansloos, 1-0. Spanje dicteerde de wet en kreeg twintig minuten voor tijd een uitgelezen mogelijkheid op 2-0. Op aangeven van de VAR ging de bal op de stip na handspel. Jennifer Hermoso stuitte echter op Earps.

Dertien minuten toegevoegde tijd

Engeland probeerde nog de bakens te verzetten, maar kon ook in de dertien minuten toegevoegde tijd niet meer gelijkmaken. Het bleef 1-0.

Voor Spanje was tot deze editie de beste WK-prestatie een stek in de achtste finales in 2019. Ook de Engelse vrouwen mikten op een eerste wereldtitel. The Lionesses deden tot voor dit jaar nooit beter dan een derde plaats (in 2015).

In 2019 werden de Verenigde Staten voor de vierde keer wereldkampioen na een 2-0 overwinning in de finale tegen Nederland. Op dit WK gingen de Amerikaanse vrouwen er verrassend in de achtste finales uit tegen Zweden. De Scandinaviërs pakten zaterdag in Brisbane brons ten koste van gastland Australië.

Partner Content