Vooruitblik 19de speeldag Jupiler Pro League

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Op de negentiende speeldag van de Jupiler Pro League staan enkele interessante duels op het programma. Zowel in de kelder van het klassement als voor een plaats in play-off 1. Een overzicht.

Laten we eerst afdalen naar de kelder van het klassement, waar met KV Mechelen – Waasland-Beveren (zaterdag 20u) en OHL – Oostende (zaterdag 20u) twee zespuntenduels geprogrammeerd staan.

KV Mechelen en Waasland-Beveren, respectievelijk dertiende en vijftiende in de stand, zitten in de hoek waar de klappen vallen. Beide aan een negatieve reeks bezig in de competitie en twee weken geleden uitgeschakeld in de achtste finales van de Beker van België.

Malinwa haalde in zijn laatste vijf competitiewedstrijden slechts één schamel punt, op 2 november tegen Zulte Waregem. Coach Harm van Veldhoven kwam de voorbije week dan ook onder druk te staan. Zorgwekkend is dat het samenspel te wensen over laat en er amper nog gescoord wordt (één goal in vier wedstrijden). Voor de Waaslanders oogt de balans niet veel beter. Sinds Bob Peeters er het roer overnam van Glen De Boeck pakte de ploeg 1 op 12, en het is zelfs al van eind oktober tegen Standard geleden dat de Waaslanders nog eens wisten te scoren in competitieverband. Kortom, veel goals hoeven we in het Argosstadion niet te verwachten, spanning des te meer.

Met OHL – Oostende hebben we nog zo een belangrijke match in het kader van het behoud. De Leuvenaars gleden af naar de veertiende stek, één plaatsje boven de degradatieplaatsen en konden dit seizoen nog maar drie keer winnen. KV Oostende zit dan weer in een positieve flow, zoals ze vorige week thuis tegen Cercle bewezen (2-0). Uitblinker daar was Fernando Canesin, de van Anderlecht gehuurde Braziliaan, die zich bij de kustploeg steeds meer opwerpt als de man die de lijnen uitzet. Maar man in de picture aan Den Dreef zal -hoe vreemd het ook mag klinken- een afwezige zijn: Bjorn Ruytinx. Door de technische staf van OHL sportief even een adempauze gegund na de turbulente nasleep van het incident met Mehdi Carcela. Het Leuvense publiek verkondigde al dat het in de 13de minuut een applaus zal geven, ter ondersteuning van hun aanvoerder. Sportief zal het voor OHL alleszins een devaluatie zijn, want Ruytinx is hun topschutter met zeven goals. De OHL-fans rekenen op ex-international Marvin Ogunjimi om nu eindelijk maar eens zijn eerste treffer van het seizoen tegen de netten te prikken.

De strijd om play-off 1

Aan de bovenkant van het klassement pikken we er ook twee interessante affiches uit: AA Gent – Anderlecht (zondag 18u) en Lokeren – KV Kortrijk (zaterdag 20u). Beide duels zijn erg belangrijk in de strijd om een PO1-ticket. Lokeren en Kortrijk zijn, net zoals de voorbije seizoenen, de meer dan waardige uitdagers van de G5 (Standard, Genk, Anderlecht, Club Brugge, AA Gent). Twee teams waarin de hand van hun coach duidelijk zichtbaar is en die met een herkenbare stijl en organisatie consequent punten pakken. Bij Lokeren is Junior Dutra de man in vorm. Houdt de Braziliaanse spits ook nu clubtopschutter Hamdi Harbaoui op de bank? Aan de overkant staat Ivan Santini, de Kroaat telt net als Harbaoui reeds elf doelpunten in dit kampioenschap.

Voor Anderlecht is het dan weer de eerste trip naar de Ghelamco Arena. Inspireert het paars-wit tot beter voetbal dan het de voorbije weken etaleerde? Of gaat AA Gent op zijn elan door en zet het zichzelf met een vijftien op vijftien weer volop in het spoor van de PO1-kandidaten? Coach Mircea Rednic lijkt eindelijk lijn in het spel van de Buffalo’s te krijgen. Met Christophe Lepoint en Valery Nahayo vond hij een onverwacht solide duo in het hart van de defensie. Alleen voorin knijpt het schoentje. Topaankoop Nicklas Pedersen (hij kostte twee miljoen euro) kon tot nog toe slechts driemaal scoren, waarvan twee keer vanop de stip. Zijn vervanger Sloan Privat kon evenmin overtuigen. Alle heil (en productiviteit) wordt dan maar verwacht van de onvoorspelbare flankspelers: Yassine El Ghanassy, Hervé Kagé, Yaya Soumahoro en Brecht Dejaegere. Wie toont er dit weekend zijn touch of genius? Antwoord zondag om 18u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content