‘Voorronde Champions League is ideale etalage voor Izquierdo’

© Belga
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Chris Tetaert volgt voor Sport/Voetbalmagazine Club Brugge van dichtbij en blikt vooruit naar de confrontatie tussen Blauw-zwart en het Turkse Basaksehir in de voorrondes van de Champions League.

Sportmagazine.be: Wie is favoriet om door te stoten naar de vierde voorronde van de Champions League?

CHRIS TETAERT: Op basis van het budget, dat gelukkig niet alles zegt, het nummer twee van de Turkse Süper Lig. Wie op amper vier punten van Besiktas eindigt en in het voetbalgekke Istanbul voetbalgrootmachten als Fenerbahçe en Galatasaray achter zich kan houden, hééft kwaliteit. En, de Turkse club heeft zich met het oog op de Champions League nog versterkt met onder anderen Gaël Clichy (Manchester City), Eljero Elia (Feyenoord) en de Zwitserse international Gökhan Inler (Besiktas).

Club wilde absoluut OGC Nice en Basaksehir ontlopen, al wordt die vrees niet meteen gewettigd door een groots Europees verleden van de Turkse vicekampioen. In hun eerste Europese campagne (2015-2016) gingen de Turken er in de derde voorronde van de Europa League roemloos uit tegen AZ (1-2 in Istanbul, 2-0 in Alkmaar). Vorig seizoen spartelde het zich met twee gelijke spelen wel voorbij Rijeka (0-0 en 2-2), maar in de vierde en laatste voorronde van de Europa League bleek Sjachtar Donetsk twee keer te sterk (1-2, 2-0). Zes matchen gespeeld en nog nooit gewonnen.

Is het huiswerk van Club Brugge deze transferperiode al af, en hebben de nieuwe spelers zich al ingepast?

TETAERT: ‘Het Nieuwe Club Brugge’ leek tegen Athletic Bilbao (21 juli), zeker wat namen betreft, verdacht veel op ‘het oude Club’. Er werden negen nieuwe spelers aangetrokken, waarvan er vrijdagavond slechts twee – Marvelous Nakamba en de Nigeriaanse flankaanvaller Emmanuel Bonaventure Dennis (19) – in de basis stonden. Veel van die nieuwkomers zijn piepjong en werden vooral met het oog op de toekomst naar Brugge gehaald, al zei voorzitter Bart Verhaeghe vorige week tijdens de spelersvoorstelling voor media en sponsors dat Club zich in deze transferperiode nog verder wil versterken. Dat was ook een duidelijke wens van de nieuwe T1, Ivan Leko. “Ik wil er nog een matchwinnaar bij, iemand die wedstrijden kan beslissen.” (lees meer)

Zijn de mindere resultaten tijdens de voorbereiding verontrustend of moeten we daar niet al te veel belang aan hechten?

Ik wil er nog een matchwinnaar bij

Ivan Leko, trainer van Club Brugge

TETAERT: Voorbereidingsmatchen zijn wat ze zijn. Verlies tegen Waasland-Beveren na een fysiek pittig oefenkamp en een gelijkspel tegen Sparta werden door Leko niet meteen gedramatiseerd. Tegen de Nederlandse bekerfinalist AZ zag hij voor het eerst wat hij van zijn groep verwachtte – pressing, tempowisselingen, opkomende flankverdedigers – al duurde dat slechts één helft. Hij stoorde zich vooral aan de mentaliteit van de spelers, die na de rust inspiratieloos over het veld wandelden.

Moet Leko Izquierdo en Engels opstellen zolang ze nog bij Brugge spelen of moet hij het vertrouwen geven aan spelers die wel blijven?

TETAERT: Hij wil vooral spelers die 200 procent voor Club willen voetballen en daar hoort Bjorn Engels niet meer bij. Het was vooral verrassend dat Engels na een matig seizoen zei dat hij absoluut wil vertrekken. Drie maanden met een schouderblessure aan de kant gezeten en in de play-offs slechts derde in de pikorde, na Stefano Denswil en Benoît Poulain. In bepaalde wedstrijden koos Michel Preud’homme in het centrum van de verdediging zelfs voor veteraan Timmy Simons.

Een fitte Izquierdo speelt, ook bij Leko.

De situatie van José Izquierdo ligt anders. Momenteel niet wedstrijdfit, al sloot Leko niet uit dat hij tegen Basaksehir op het wedstrijdblad zou staan. Een fitte Izquierdo speelt, ook bij Leko. En, beseffen ze ook bij Club: de voorronde van de Champions League is de gedroomde etalage om straks alsnog miljoenen – 20? – te incasseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content