‘Voor doel is Mitrovic de beste in België’

© ImageGlobe
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Alexandar Mitrovic (19) scoorde met de winning goal tegen Standard al voor de vijftiende keer voor Anderlecht en kan in de titelstrijd nog een beslissende rol spelen, maar hij kreeg ook al veel kritiek. Hoe komt dat?

In Sport/Voetbalmagazine van deze week spreken Aimé Anthuenis, Franky Van der Elst, Karel D’Haene, Geert Emmerechts en Nordin Jbari zich uit over de jonge Servische centrumspits.

“Mitrovic is een echte doelpuntenmaker”, zegt Jbari, ex-centrumspits van Anderlecht en tegenwoordig voetbalconsultant voor Belgacom TV en RTBF. “Voor doel is hij de beste in België, dat liet hij onder meer zien in de manier waarop hij twee keer scoorde tegen KV Mechelen. Hij is een spits voor een ploeg die dominant speelt, om hem zo veel en zo fris mogelijk in de zestien meter te kunnen krijgen.”

Moe

Dat kon dit seizoen lang niet altijd. “John van den Brom gebruikte hem een hele tijd op een foute manier”, vervolgt Jbari. “Alleen voorin, dat kan hij niet, ook omdat Anderlecht niet over infiltrerende middenvelders beschikt. Daardoor verspilde hij veel energie. Ik vind: als je als Belgische club vijf miljoen euro neertelt voor een speler moet je er alles aan doen om hem te laten renderen. Bij Mitrovic is dat met twee aanvallers. Maar nu is hij een beetje moe denk ik. Het is een lang seizoen voor hem. Omdat hij met Servië aan het EK U19 deelnam én dat won, is hij hier eigenlijk al moe aangekomen. Dan moest hij in een ploeg die niet draaide en te laag speelde ook nog eens lopen als een gek. We zullen hem maar top zien wanneer hij volgend seizoen na een normale voorbereiding en zonder blessures fysiék top zal zijn én wanneer Anderlecht zijn filosofie van aanvallen en domineren weer meer trouw zal zijn. Dan wordt hij topschutter van de competitie.”

Nerveus

Jbari kan zich inleven in hoe Mitrovic zich bij momenten voelde. “Er was hem beloofd dat hij naar de grootste club van België ging, maar dat blijkt dit seizoen helemaal niet zo te zijn. Dan kan het gebeuren dat zo ’n jongen zich opwindt als het niet lukt. Zijn attitude is die van een goalgetter. Alle goalgetters zijn een beetje egoïstisch, anders kan je nooit een goalgetter worden. Ik ben voetbalanalist, wat hij met zijn kapsel doet… je m’ en fou. We zijn allemaal verschillend. Zijn coiffure is niet mijn stijl, dat zou mij ook niet staan, denk ik, en als ploegmaat zou ik er misschien wel eens een grapje over maken. Maar het toont ergens ook dat hij een speler met een eigen persoonlijkheid is én dat hij karakter heeft. Dat is interessant, zeker eens hij op zijn top zal zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content