Voetballegende Zico: ‘Op Copa America gaan we opnieuw competitief Brazilië zien’

© Belga Image
Sam Kunti Freelancemedewerker van sportmagazine.be

Gastland Brazilië en Bolivia openen vrijdag in Sao Paulo de Copa America. De Seleçao staat onder druk om het toernooi op eigen bodem te winnen. In een exclusief interview met Sport/Voetbalmagazine blikt voetballegende Zico vooruit én terug, op de uitschakeling tegen de Rode Duivels op het WK in Rusland.

Zico had meer van Brazilië verwacht in Rusland. ‘De ploeg speelde enkele goede en enkele minder goede wedstrijden,’ zo blikt hij terug. ‘Die onregelmatigheid heeft zich in een verlies vertaald tegen België, een ploeg die goed speelde en in de eerste helft beter was dan Brazilië. Dankzij die eerste helft heeft België verdiend gewonnen’.

Waar ontbrak het aan bij Brazilië?

Zico: België was agressiever en beslissender en buitte de zwaktes van Brazilië uit. De Belgen scoorden op het ogenblik dat zij ook de betere ploeg waren. Na de aansluitingstreffer werd Brazilië beter, maar er restte te weinig tijd voor een reactie. Kevin De Bruyne en Eden Hazard speelden een grootse wedstrijd, maar Brazilië had ook spelers van grote kwaliteit die – als zij beter gespeeld hadden – ook het verschil hadden kunnen maken.

Het is een overgangsjaar voor Brazilië na het WK. Wat verwacht je van de Seleçao op de Copa America?

Zico: Sinds de uitschakeling op het WK heeft Brazilië betekenisloze wedstrijden gespeeld. Het waren allemaal oefenwedstrijden die niet veel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de ploeg. Op de Copa America gaan we opnieuw een competitief Brazilië zien en we verwachten dat er vernieuwing zal zijn in de ploeg. Tite (de bondscoach, nvdr.) moet zijn ervaring aanwenden om zijn rol goed uit te oefenen. Brazilië speelt thuis maar als je het Braziliaanse shirt draagt is er altijd druk, dus dat maakt niet zoveel uit.

Is Brazilië ’s rijke voetbalgeschiedenis een nadeel?

Zico: Op dit ogenblik slaagt Brazilië er niet in om resultaten te behalen, maar Braziliaanse spelers worden wel nog altijd gewaardeerd. De jongere Braziliaanse spelers worden nog altijd gegeerd door de grote Europese clubs. Alle grote clubs hebben Brazilianen in hun rangen. Kwaliteit is niet het probleem bij Brazilië, maar wel het behalen van resultaten. De spelers in het eerste elftal van Brazilië spelen allemaal in het buitenland.

Is het belang van de Braziliaanse ploeg afgenomen in de ogen van de spelers?

Zico: Neen, helemaal niet. Het belang is niet afgenomen. Brazilië heeft een rijke geschiedenis, een die altijd zal blijven bestaan. Geen enkel land heeft Brazilië voorlopig overtroffen. Misschien maakt Brazilië gewoon een moeilijk moment door.

Brazilië won in 2002 als voorlopig laatste Zuid-Amerikaanse land het WK.

Zico: Dat is inderdaad de tendens. De Europeanen hebben hun speelstijl aangepast. Ze trekken ook de beste spelers aan voor hun nationale competitie. Dat staat hun toe steeds verder te groeien en te evolueren. Enerzijds bereikten België, Engeland, Kroatië en Frankrijk de halve finales van het WK in Rusland. Dat moet Zuid-Amerika verontrusten. Anderzijds komen twee van de beste spelers ter wereld uit Zuid-Amerika, Messi en Neymar.

Neymar slikt heel veel kritiek voor zijn gedrag op en naast het veld.

Zico: Het is niet aan mij om commentaar te geven over zijn gedrag naast het veld. Ik hoop dat hij zijn beste vorm op het veld eens kan terug vinden. Voor het WK liep hij een blessure op en dat heeft zijn prestaties op het tornooi misschien beïnvloed. Nu is hij opnieuw geblesseerd. Je kan enkel hopen dat hij recupereert, na de Copa America terugkomt op een hoog niveau en het voetbal speelt dat van hem een van de beste spelers ter wereld maakt. Hij is nog altijd een speler met veel invloed bij Brazilië. Hetzelfde geldt voor Messi bij Argentinië. Ook de Argentijnen behalen nog steeds geen goede resultaten met Messi.

Kunnen creatieve middenvelders Arthur van Barcelona en Lucas Paqueta van AC Milan leiders worden in de toekomst?

Zico: Het zijn twee jonge spelers die al succesvol zijn en zij werden terecht door Tite geselecteerd voor de nationale ploeg. Er is ook Vinicius Junior bij Real Madrid, maar hij viel buiten de selectie voor de Copa America. Brazilië heeft jonge talenten en hopelijk worden zijn goed geïntegreerd in de ploeg naar de toekomst toe. Arthur moet je niet vergelijken met een Xavi of een Iniesta, ook al speelt hij in een gelijkaardige positie. Hij is een unieke en geweldige speler. Hij ontwikkelde zich bij Gremio en hielp de club om de Copa Libertadores te winnen (in 2017, nvdr.). Paqueta is creatief en beslissend. Hij werkt ook goed af. Hij is fysiek sterk en dat helpt in het moderne voetbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content