Vlaamse regering keurt nieuw plan voor stadiondossier Brugge goed

© Belga Image

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een nieuw ruimtelijk plan voor een voetbalstadion en bedrijventerrein langs de Blankenbergse Steenweg in Brugge klaar. Het vorige plan werd in oktober door de Raad van State vernietigd.

Op 6 oktober legde de Raad van State een bom onder het Brugse stadiondossier door de ruimtelijke plannen voor de bouw van een nieuw stadion aan de Blankebergse Steenweg te vernietigen. Dat was een grote streep door de rekening van de stad Brugge, de voetbalclubs Club Brugge en Cercle Brugge en van de Brugse ondernemers.

Hoewel Club Brugge en de stad Brugge begin 2020 het geweer van schouder veranderden en beslisten om het nieuwe Club-stadion op de huidige Jan Breydelsite te bouwen, zou de grond aan de Blankenbergse Steenweg wel gebruikt worden voor een stadion voor Cercle. Maar het arrest van de Raad van State zette alles dus op losse schroeven.

Na overleg met alle Brugse en West-Vlaamse actoren besliste Vlaams minister Zuhal Demir om toch door te zetten met de plannen aan de Blankenbergse Steenweg. Bedoeling was om in sneltempo een vernieuwd plan uit te werken dat wel gebaseerd bleef op het initiële plan maar dat tegemoet kwam aan de kritiek van de Raad van State.

De Raad van State had vooral kritiek op de ‘bovenmaatse parking’ en het ruimtegebruik in de oorspronkelijke plannen. Volgens minister Demir speelt het nieuwe plan in op die opmerkingen. Zo wordt er een gelaagde parking voorzien en mag maximaal 10 procent van de zone voor het stadion parkeerterrein worden. Qua ruimtegebruik wordt de landschappelijke buffer verdubbeld naar 60 meter breed en wordt er ruimte voorzien voor ecologie, kleinschalige landschapselementen. De voorziene zone voor bedrijventerrein wordt behouden.

De Vlaamse regering wil vaart maken met het dossier. ‘Er is in dit dossier al genoeg tijd verloren’, zegt minister Demir. ‘Het is tijd dat Brugge, zijn bewoners en de Brugse voetbalsupporters het stadion krijgen wat ze verdienen’. De regering heeft het nieuwe plan nu principieel goedgekeurd. Het dossier gaat nu voor advies naar de Raad van State. Die krijgt 30 dagen de tijd. Daarna kan de regering het definitieve plan vastleggen.

Partner Content