Vincent Kompany licht plannen met FC Bleid toe

© Belga

Vincent Kompany investeert in de Brusselse club FC Bleid. De Rode Duivel licht zijn plannen met de derdeklasser toe aan de hand van acht vragen.

Wie bestuurt de club?

Vincent Kompany: De Raad Van Bestuur wordt voorgezeten door mijn zus. Christel heeft al haar leven lang te maken gehad met het Brusselse voetbal. Ze was er bij toen ik in ’92 begon te voetballen voor Anderlecht en ze was er een paar jaar later ook bij toen mijn broer begon te voetballen. Onze hele familie is gepokt en gemazeld in het Brusselse voetbal, we kennen die wereld door en door. Mijn zus zal de club voorzitten. Het is belangrijk voor de club om te breken met het machismo in het Belgische voetbal. Christel, als zwarte Belgische vrouw belichaamt die breuk.

De sportieve leiding is in handen van Junior Ngalula, die zijn sporen heeft verdiend in het Belgische en internationale voetbal. Hij is jarenlang mijn voorbeeld geweest toen ik nog moest doorbreken in het Belgische voetbal. Junior heeft een ongelooflijke kennis van het voetbal en zijn visie erop is alles wat men mag verwachten van een moderne sportieve leider. Junior moet met de huidige staf een sterke samenwerking opzetten die een geoliede machine moet worden. Het team wordt later versterkt door een overkoepelend profiel dat zowel de sportieve als de sociale dimensie van de club de juiste invulling kan geven.

Waar gaat de club spelen?

Dat houden we momenteel nog in het midden. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar we wachten voorlopig nog op de eerste reacties. De lokale gemeentelijke besturen zijn alvast heel behulpzaam, dus een locatie vinden mag geen probleem vormen. We wachten op een signaal van onze supporters vooraleer we een beslissing nemen.

Wie mag meedoen?

Om te beginnen richten we ons expliciet op de Brusselse jeugd. Iedereen uit de 19 gemeenten is welkom. We zullen in juli een aantal dagen organiseren waarin geïnteresseerde leden de kans zullen hebben kennis te maken met de club.

Wat is het uiteindelijke doel, waar wil je staan binnen 10 jaar, sportief en sociaal?

Ik heb geleerd dat je in voetbal niet al teveel mag voorspellen, maar ik hoop binnen 10 jaar een goed draaiende eerste ploeg te hebben die organisch gegroeid zal zijn. De sportieve ambitie zal immers parallel zal lopen met de groei en de breedte van de fan base. Wat het sociale betreft, is het ondertussen wellicht al wel duidelijk wat ik belangrijk vind: in essentie is dat toegang tot en bijstand bij goede scholing en bevordering van de sociale gelijkheid. Ik wil op termijn een uitgebreide jeugdwerking die een substantieel gedeelte van de Brusselse jeugd bereikt en iets betekent in hun leven. Maar misschien nog belangrijker is dat we een club kunnen zijn waar iedereen zich thuis voelt, waar iedereen naartoe komt om te genieten, en plezier te hebben. Misschien moeten we een bordje zetten: zeveraars en zuurpruimen, gelieve zich te onthouden.

Hoe ga je dat combineren met je professionele carrière?

Ik ken mijn prioriteiten. Ik zal geen rol spelen in het dagelijkse runnen van de club. Ik heb al mijn tijd en focus nodig voor Manchester City en de Rode Duivels. In de praktijk zal ik er niet meer tijd aan besteden dan ik altijd al gedaan heb aan mijn sociale doelen.

Waarom FC Bleid?

Ik heb met een aantal Brusselse clubs gesproken, en het totale plaatje klopte het best bij FC Bleid: het was de enige club waar we écht ‘from scratch’ zullen kunnen beginnen. Meer moet daar niet achter gezocht worden.

Wat met Anderlecht?

Ik ben een product van Anderlecht, ik ben er kind aan huis en draag Anderlecht in het hart. We zullen elkaar niet in de weg lopen. Het enige dat voor ons telt is dat we onze sociale en sportieve ambitie en visie voor de Brusselse jeugd kunnen realiseren. We voegen, op onze manier, iets toe aan wat de andere Brusselse clubs al doen om zo nog méér jongeren een kans te bieden.

En wat met de meisjes ?

We hebben gekozen om met voetbal te beginnen. Nog altijd meer een jongenssport. Op termijn echter, is het zeker de bedoeling projecten op te starten die specifiek gericht zijn op de meisjes. Het spreekt van zelf dat ook dat voor ons een prioriteit is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content