Vincent Kompany klaagt racisme aan na match tegen Club Brugge

© belga

Anderlecht-trainer Vincent Kompany weigerde na de match tegen Club Brugge naar de persconferentie te komen. Kompany deed dat in een reactie op racistische uitlatingen van een deel van het Brugse publiek. Club Brugge heeft het racistische gedrag intussen veroordeeld via de sociale media.

Vincent Kompany was zondag furieus na het 2-2 gelijkspel in de topper tegen Club Brugge op de twintigste speeldag van de Jupiler Pro League. Niet de spelfases op het veld, maar het gedrag van de Brugse supporters was een doorn in het oog van de Anderlecht-coach. ‘We zijn hier een hele wedstrijd uitgescholden voor bruine apen’, zei hij voor de microfoon van rechtenhouder Eleven Sports.

‘Ik ga gedegouteerd naar huis’, opende Kompany zijn interview. ‘De staf, de spelers en ikzelf zijn door het Brugse publiek een hele wedstrijd uitgescholden voor bruine apen. Ik heb het daar heel moeilijk mee. Er mag iets ludieks geroepen worden, maar we zijn hier met een heleboel mensen die veel gegeven hebben voor ons land. We komen hier gewoon voetballen. Ik wil niet in een conflict met Club Brugge terechtkomen, maar ik wil nu eigenlijk gewoon naar huis. Ik wil tijd doorbrengen met de mensen die belangrijk zijn voor mij.’

Kompany liet vervolgens verstek gaan voor de verplichte persconferentie. Club Brugge-coach Philippe Clement zei op de persbabbel geen racistische geluiden te hebben gehoord, maar gaf wel aan dat ‘als iemand zo’n zaken roept dat absoluut niet de waarden zijn waar Club Brugge voor staat’.

Club Brugge postte na de wedstrijd nog een boodschap op sociale media. ‘Club veroordeelt racisme’, zo klonk het. ‘Club Brugge, zijn supporters, staf, spelers, medewerkers en bestuur veroordelen ten strengste elke vorm van racisme. Deze enkelingen zijn niet representatief voor de waarden en normen van onze Club en hebben geen enkele plaats in Jan Breydel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content