Vilanova verlost Roura uit zijn lijden

© IMAGEGLOBE

Tegen Celta de Vigo nam Tito Vilanova zijn plaats terug in op de bank van FC Barcelona. De coach van de Catalanen, die twee maanden in New York verbleef voor een behandeling, zou verlost moeten zijn van keelkanker.

Tegen Celta de Vigo nam Tito Vilanova zijn plaats terug in op de bank van FC Barcelona. De coach van de Catalanen, die twee maanden in New York verbleef voor een behandeling, zou verlost moeten zijn van keelkanker. Dat Vilanova terug in Barcelona is, is vooral een opluchting voor Jordi Roura, die sinds Kerstmis 2012 de honneurs waarnam.

Voor de assistent-coach was de interim-job als hoofdtrainer echt een lijdensweg. Toen een supporter hem onlangs feliciteerde met de 4-0-overwinning tegen AC Milan, liet Roura zich ontvallen: “Ik weet niet waarom ze me feliciteren, want ik voel me hier echt niet goed bij.” Ook op het moment dat hij van Vilanova te horen kreeg dat hij het roer moest overnemen, reageerde hij ongemakkelijk: “Als het moet, moet het, maar jij blijft de baas.” Roura heeft er dan ook geen moeite mee om toe te geven dat er maar één richtlijn was bij zijn werk: “Ik heb gedaan wat Tito gedaan zou hebben.”

De assistent stond zelfs permanent in contact met Vilanova in New York. “Ik vroeg hem om alles raad. De beste manier om hem te helpen was ook om ervoor te zorgen dat het hier goed ging zodat hij er niet te erg onder leed.” Niet onbelangrijk was dat Roura steun kreeg van de voltallige spelersgroep. Zo liet Gerard Piqué onlangs nog optekenen: “Wat Jordi gedaan heeft, heeft veel verdienste.”

Onder Roura werd Barcelona uitgeschakeld in de halve finales van de Copa del Rey door Real Madrid, maar stootte het wel door tot de kwartfinales van de Champions League. In de competitie leidde Roura Barcelona negen wedstrijden. Daarin leed hij slechts één nederlaag, in Bernabéu tegen aartsrivaal Real Madrid, en speelde hij één keer gelijk tegen Valencia. Met 22 op 27 punten trok hij de lijn door van Vilanova, die in de 19 andere wedstrijden 50 punten op 57 haalde. Alsof Tito nooit is weg geweest dus… (SVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content