‘Vermaelen maakt enkel als linksback kans om te spelen’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Thomas Vermaelen en Arsenal zijn in de finale van de FA Cup favoriet tegen Hull City. Sport/Voetbalmagazine blikt vooruit met James Olley, chef sport van de London Evening Standard en Arsenalkenner.

Zaterdag om 18u wordt in het magische Wembley de aftrap gegeven voor de finale van de FA Cup. Dan weten we meteen ook of het veld vooraf gesproeid zal zijn, want dat durft wel eens een item te worden bij onze Britse buren.

Het gras op Wembley staat erom bekend nogal stroef te zijn, maar dat komt de ploeg die moet verdedigen meestal wel goed uit. Zoals Arsenal in de halve finales van de FA Cup al mocht ondervinden tegen Wigan. In het reglement staat immers dat beide teams hun akkoord moeten geven om het veld te besproeien vlak voor de aftrap… wat Wigan uiteraard niet deed. De Gunners hadden vervolgens alle moeite om hun versmachtende passing game toe te passen en konden pas na verlengingen afstand nemen van de tweedeklasser.

Vermaelen

Een andere vraag is of onze landgenoot Thomas Vermaelen in de basis zal starten voor Arsenal. De Rode Duivel sukkelde de voorbije weken andermaal met een blessure en kon dit seizoen al zo weinig imponeren. Het zou zomaar kunnen dat de finale van de FA Cup zijn laatste wedstrijd wordt in het shirt van Arsenal.

“Zonder een blessure bij Koscielny, Mertesacker of Gibbs zal er voor Vermaelen geen plek zijn in de basis”, denkt James Olley, chef sport van de London Evening Standard en Arsenalkenner. “Als hij al speelminuten krijgt, zal het op de linksback zijn. Vermaelen is in feite slachtoffer van de uitstekende samenwerking tussen Mertesacker en Koscielny, zonder hen is Arsenal zwakker in de defensie. Vermaelen kan nog steeds rekenen op de sympathie van de fans, die hem zien als een goede backup, maar de media zijn meer verdeeld. Hij wás een betrouwbare pion, maar dat vroegere niveau haalt hij niet meer.”

Blessurelast

Arsenal kende een wisselvallig seizoen: een imponerende start, met daarna een terugval en uiteindelijk toch kans op een prijs via de FA Cup. Olley ziet in de vele blessures een belangrijke oorzaak voor die onregelmatigheid. “Die blessurelast is al jaren een thema bij Arsenal. Binnen de club loopt momenteel een onderzoek om de oorzaak te achterhalen. Er moet duidelijk iets veranderen in de fysieke preparatie van de spelers. Volgens mij worden de belangrijke spelers vaak te snel weer in de strijd gegooid na een revalidatie. Met een bredere kern zou je overbelasting bij je vedetten kunnen vermijden.”

Pronostiek voor de FA Cupfinale

Tot slot vroegen we de Engelse journalist naar zijn pronostiek voor de finale. Olley: “Arsenal is duidelijk favoriet, ze spelen momenteel met veel zelfvertrouwen. Al toonde de halve finale tegen Wigan dat de nervositeit en druk hen parten kan spelen. Hoe langer Hull in de wedstrijd blijft, hoe groter hun overtuiging wordt dat Arsenal zal begeven. Inzake kwaliteit is er een duidelijk niveauverschil, maar dat was ook zo drie jaar geleden in de League Cupfinale tegen Birmingham en zie wat daar gebeurde…”

Arsenal verloor toen op Wembley met 1-2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content