Verkeert HJK Helsinki nog in roes van een nieuwe Finse titel?

© AFP

De kampioen treft in de Europa League Club Brugge, maar mist vooral concurrentie in eigen land.

Op 10.000 toeschouwers hopen ze , bij de Helsingin Jalkapalloklubi (voetbalclub uit Helsinki), afgekort HJK. Dat zou een vol huis betekenen in het Sonera Stadium, de thuishaven van de grootste en meest succesvolle Finse voetbalclub ooit.

Doorgaans voetbalt HJK in de Veikkausliiga voor 5000 man. Dat is veel in een competitie waar gemiddeld tussen 2000 en 3000 man opdaagt, en waar de spanning al lang uit is. Afgelopen weekend eindigde HJK (de Finse competitie volgt om klimatologische redenen het kalenderjaar) weer met een straat voorsprong op de concurrentie en won het zijn zesde opeenvolgende landstitel. De laatste andere kampioen was FC Inter Turku in 2008.

In totaal verzamelde het in 1907 opgerichte HJK, met 2500 jeugdspelers dé grootste sportclub in het land, al 26 landstitels en 11 bekers. De tweede meest succesvolle voetbalclub, Haka Valkeakosken, werd negen keer kampioen en twaalf keer bekerwinnaar.

Te klein voor Europa

Hoewel het al maanden vaststaat dat HJK kampioen zou worden, haalde het wegens een paar langdurige blessures én om een goed figuur te slaan in Europa toch nog vier nieuwe spelers tijdens de voorbije zomermercato, onder wie Aristide Bancé (ex-Lokeren en Beerschot) die al meteen scoorde in zijn eerste wedstrijd. “Het was een last minute transfer”, zegt communicatieverantwoordelijke van de club, Joel Aaltonen. “We waren bezig met een paar Finse spitsen, maar dat sprong af, en toen werd Bancé hier aangeboden. Hij was vrij.”

HJK-eigenaar en voorzitter is mediamagnaat Olli-Pekka Lyytikäinen die het voorzitterschap erfde van zijn vader. Het budget bedraagt ongeveer één tiende van dat van tegenstander Club Brugge, tussen drie en vier miljoen euro. De andere eersteklassers doen het met nog minder. HJK, dat sinds tien jaar – net als de meeste Finse clubs – op kunstgras voetbalt, verwacht veel van de allereerste Finse deelname aan de groepsfase van de EL. Eén keer zat het als enige Finse club ooit in de groepsfase van de CL. In 1998-1999 haalde het vijf punten in een groep met Benfica, PSV en Kaiserslautern. Dit jaar verdween HJK uit de CL-kwalificaties na een duel tegen Apoel Nicosia, dat in Helsinki bij de rust nochtans tegen een 2-0-achterstand aankeek.

De komende jaren hoopt HJK vooral in eigen land op meer concurrentie om beter te worden. Het is te groot voor Finland, en te klein voor Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content