Vanhaezebrouck: ‘Maar 20 procent kans op doorstoten’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

KV Kortrijk trekt woensdag voor de terugwedstrijd van de halve finale van de beker met een 1-2-achterstand naar Cercle Brugge. KVK-trainer Hein Vanhaezebrouck schat de kans dat zijn ploeg voor de tweede opeenvolgende keer de finale zal spelen niet hoog in.

Vanhaezebrouck heeft zo zijn redenen voor dat pessimisme en die legt hij uit aan Sport/Voetbalmagazine.

“Ten eerste omdat we door de 1-2-thuisnederlaag in de heenwedstrijd nu verplicht zijn om in Brugge minstens twee keer te scoren”, zegt hij. “Ten tweede omdat we de laatste tijd niet meer scoren. En ten derde: omdat we al sinds 20 oktober niet meer scoorden op verplaatsing. Dat zijn elementen die het kansenpercentage ernstig naar beneden halen. Sommigen spreken van 40/60. Maar daarvoor moet het allemaal heel erg meezitten. Ik denk dat we meer van 20 procent kans voor ons en 80 voor Cercle moeten spreken.”

Pilletje

Er zijn nochtans argumenten in het voordeel van de Kortrijkzanen te bedenken. Sport/Voetbalmagazine geeft vijf redenen waarom het wél nog kan lukken voor Vanhaezebrouck en de zijnen:

1.Omdat hoe langer je niet scoort, hoe dichter de dag komt dat je wel scoort.

2.Omdat er in het Jan Breydelstadion een nieuwe grasmat ligt en dat het combinatievoetbal van Kortrijk ten goede kan komen.

3.Omdat Kortrijk in de competitie met 1-2 ging winnen bij Cercle.

4.Omdat voor Cercle drie dagen later play-off 3 tegen Beerschot begint en het behoud in de eerste klasse voor de vereniging de eerste prioriteit is en ze in de beker geen keuzes zullen maken die dat behoud zouden kunnen hypothekeren.

5.En omdat het voor Kortrijk een alles-of-nietswedstrijd is waarin er een bekerfinale op het spel staat.

“Oké, punt 1, 2 en 3, dat klopt”, repliceert Vanhaezebrouck. “Maar dat we zomaar twee keer gaan scoren omdat de bekerfinale op het spel staat? Toen play-off 1 op het spel stond, konden we niet scoren in Charleroi, in Waasland-Beveren en in Lierse. Dat zijn allemaal concurrenten geweest van Cercle in de degradatiestrijd. Waarom zouden we dan nu plotseling wel zoveel kunnen scoren? Mocht dat gebeuren, dan zou dat toch een enorme uitzondering zijn? We werken er dagelijks aan op training, maar we weten ook dat we voorin niet over de grote killer beschikken. En pilletjes om plotseling een vlotscorende speler te worden, bestaan er niet. Wie dàt uitvindt, heeft de lotto gewonnen! Er zal dus meeval nodig zijn.”

Een gemotiveerd Cercle

“Ik ben er ook van overtuigd dat de spelers van Cercle heel goed beseffen dat je in een carrière niet vaak de kans krijgt om naar de Heizel te gaan”, vervolgt Vanhaezebrouck. “En dat ze ook beseffen hoe klein de kans statistisch is dat een eersteklasser zich redt via play-off 3 en de eindronde met drie tweedeklassers. Het is namelijk nog nooit gebeurd. Vergeet ook niet dat ze in de beker nog niet verloren, dat ze Club Brugge uitschakelden, dat ze met Oostende de leider in tweede uitschakelden en dat ze kwamen winnen bij ons. Dat is allemaal niet evident voor de laatste in de klassering, maar ze deden het wel. Geloof me: woensdag zullen ze alleen met de bekerfinale in hun hoofd zitten. Hun motivatie zal even groot zijn als die van ons.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content