Van Gaal: ‘Fantastisch tornooi gespeeld’

© REUTERS

Volgens de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal heeft Oranje zichzelf niks te verwijten op dit WK. “Uiteindelijk hebben we halve finale ook niet verloren. We namen alleen de strafschoppen minder.”

Van Gaal wilde na de nederlaag van het Nederlands elftal na strafschoppen tegen Argentinië in de halve finale even niet denken aan de wedstrijd van zaterdag tegen Brazilië om de derde plaats. “We hebben een fantastisch toernooi gespeeld”, nam hij al een beetje afscheid. “Niemand had verwacht dat we de eerste ronde zouden overleven.

Bij strafschoppen komt altijd wat geluk kijken, zei van Gaal. “Tegen Costa Rica namen we de strafschoppen geweldig. Dat zou vertrouwen moeten geven. Het is heel belangrijk dat je de eerste strafschop benut. Voor Vlaar heb ik twee spelers gevraagd om de eerste penalty te nemen. Zij wilden niet. Vlaar was in mijn ogen onze beste speler. Helaas scoorde hij niet.”

‘Extra zuur’

“De halve finale was in evenwicht. Alleen hebben we veel minder kansen gecreëerd dan in de voorgaande wedstrijden. Dat zegt ook iets over Argentinië. We hebben echter ook niet veel kansen weggegeven. Ik had doelman Tim Krul weer gebracht als dat nog kon. Maar ik had al mijn drie wissels gebruikt. Bruno Martins Indi had al geel en deed het niet goed. Nigel de Jong kwam terug van een blessure en was de vrije man. Die taak kan Jordy Clasie beter vervullen. Robin van Persie liep op zijn laatste benen.”

“Uiteindelijk stopt Romero twee strafschoppen. Dat is extra zuur. Als trainer van AZ heb ik hem naar Alkmaar gehaald. Ik heb hem geleerd strafschoppen te stoppen. Neen, dat is een grapje. Dit is natuurlijk zijn eigen verdienste.”

Als verliezer naar huis

Louis van Gaal baalt ervan dat het Nederlands elftal zaterdag nog tegen Brazilië moet spelen om de derde plaats van het WK. “Ik heb tien of vijftien jaar geleden al gezegd dat zo’n wedstrijd niet moet worden gespeeld”, mopperde hij. “We hebben een fantastisch toernooi gespeeld. Nu bestaat de kans dat we afscheid nemen met twee nederlagen. Dan ga je alsnog als loser naar huis. Dat mag natuurlijk niet. Daarnaast heeft het ook helemaal niets met fair play te maken. We hebben een dag minder rust dan Brazilië. Dat lijkt me ook niet helemaal eerlijk.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content