Van der Bruggen: ‘Ik stel mij vragen bij de macht van journalisten’

© BELGA

Hannes Van der Bruggen is een buitenbeentje in de profvoetballerij. Op zijn negentiende al aanvoerder van AA Gent en tegenwoordig in de weer met studies… journalistiek.

Hannes Van der Bruggen is een buitenbeentje in de profvoetballerij. Op zijn negentiende al aanvoerder van AA Gent en tegenwoordig in de weer met studies… journalistiek.

Hannes Van der Bruggen (20) is een puur jeugdproduct van AA Gent, maar de voorbije weken lijkt hij zijn basisplaats kwijt. Gelukkig zijn er de studies journalistiek om zich af en toe op te focussen, zo bekent hij in Sport/Voetbalmagazine.

“Ik kan me eigenlijk niet inbeelden wat ik anders zou doen. Me bezighouden met dvd’s en Playstation, dat zou ik misschien twee dagen volhouden. Ik vind het leuk om iets bij te leren en ik heb ook veel nood aan sociaal contact.”

“Bovendien zijn het voetbal en mijn studies twee volledig gescheiden werelden. Dat heeft als grote voordeel dat je over totaal andere dingen kan praten. Maar aan dit tempo raak ik allicht niet afgestudeerd voor mijn 72e,” lacht de polyvalente middenvelder.

Kritisch

Journalisten zijn niet bepaald populair bij profvoetballers, waarom dan die keuze? Van der Bruggen: “Net omdat ik zelf sceptisch tegenover het vak sta. Als je zelf in het voetbal zit, weet je bij sommige situaties hoe de vork echt in de steel zit. Vaak strookt dat absoluut niet met de versie die in de kranten staat.”

“Het feit dat ik interviews nooit weiger, heeft ook daarmee te maken: dan ben je tenminste zelf verantwoordelijk voor wat er in de krant komt. Doe je dat niet, heb je geen enkele controle als er volledig foute informatie in staat. Het maakt wel dat ik de media tegenwoordig heel kritisch bekijk. Waarom geeft de ene krant een artikel op twee pagina’s en besteedt een andere er geen aandacht aan?”

Mboyo

Hij stelt zich wel eens vragen bij de voetbalverslaggeving, erkent hij. “Voornamelijk over de macht die journalisten hebben. En meer bepaald dat iemand in één zin duizenden mensen kan laten geloven dat je slecht was, terwijl dat in de helft van de gevallen niet klopt. Als voetballers punten zouden mogen geven aan journalisten…

“Daarnaast stoort het simplisme mij. De achtergrond, het echte verhaal, dat is blijkbaar minder belangrijk. Alles is gericht op suspense, spanning, scoops,…”

Zoals bij de eerste cap van Mboyo bij de Rode Duivels, toen een krant zijn gerechtelijk verleden breed uitsmeerde. “Dat vond ik echt ethisch onverantwoord”, aldus Van der Bruggen.

“Vooral de manier waarop, helemaal op de voorpagina. Ilombe heeft nu in heel het land die stempel op zijn hoofd. Terwijl hij een totale ommekeer heeft gemaakt in zijn leven. Ik kende hem als iemand die hier naar mentaliteit echt een voorbeeld was.” (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content