Van Bommel: ‘Racisme is een schande’

© IMAGEGLOBE

In Krakau werden gekleurde Nederlandse spelers onthaald op apengeluiden. Mark van Bommel reageert: ‘Als dit in een wedstrijd gebeurt, dan vragen we de scheidsrechter om ons van het veld te halen.’

Het gebeurde tijdens een oefensessie van de Nederlandse selectie in het stadion van Wisla Krakau. Zo’n 25.000 mensen waren opgedaagd om de training van Oranje bij te wonen.

Een paar honderd kijkers trakteerden spelers zoals Nigel de Jong en Gregory van der Wiel op apengeluiden.

De spelers reageerden door op een ander deel van het veld te gaan trainen. Kapitein Mark van Bommel was niet te spreken over het voorval: “Het is een echte schande, zeker als je net terugkomt van Auschwitz (woensdag had de Nederlandse selectie het concentratiekamp bezocht, nvdr).”

Van Bommel laat het hier niet bij: “We kaarten dit aan bij de UEFA en als dit tijdens een wedstrijd gebeurt, vragen we de scheidsrechter om ons van het veld te halen.”

Coach Bert van Marwijk reageerde cynisch op de racistische uitingen: “Zeer sfeervol. Nu weten we wat we kunnen verwachten.”

UEFA ontkent

De UEFA trok van zijn kant in twijfel of de geluiden wel racistisch van aard waren. Het zou ook kunnen dat een deel van de kijklustigen wilde protesteren tegen het feit dat in het stadion Krakau geen EK-wedstrijden gespeeld worden.

Een andere theorie van de UEFA is dat een aantal Wislasupporters kwaad waren omdat hun stadion werd gebruikt door een ander team en daarom boegeluiden maakten.

Dat niet iedereen apengeluiden gehoord had, schoot bij Van Bommel in het verkeerde keelgat. “Die mensen moeten hun oren eens laten nakijken. Als je het niet wil horen, is het natuurlijk nog erger.” (SVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content