Tielemans en Meïté: nog geen prinsen in Monaco

© BELGEIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Hoe briljant ze in België ook waren, Tielemans en Meïté kunnen zich voorlopig niet doorzetten in Monaco.

Twee van de beste middenvelders uit de Jupiler Pro League vorig seizoen trokken

in de zomer naar Monaco, waar Tiémoué Bakayoko wegging. Dus werd verwacht dat Youri Tielemans en Soualiho Meïté allebei wat speeltijd zouden krijgen aan de zijde van Fabinho, de hoeksteen van het voetbal van Leonardo Jardim. Het is evenwel João Moutinho die het vaakst naast de Braziliaan wordt opgesteld.

Fabinho, de regisseur van de (tegen)aanval, voelde zich heel goed bij de samenwerking met Bakayoko, een energieke en verticale speler die alomtegenwoordig was in de pressing. Met Moutinho ligt dat anders. De Portugees is rustiger, niet zo hyperactief, en biedt zijn collega-middenvelder minder steun.

In Frankrijk rijst dus de vraag, bij het bekijken van de centimeters en de spieren van Meïté, waarom Jardim hém niet opstelde tegen Porto, waar de spierkracht van de mannen van Sérgio Conceição het verschil maakte.

Maar dan gaat men wel voorbij aan het feit dat de reus bij Zulte Waregem schitterde in de rol van echte nummer 6 voor de verdediging, als schokbreker én als degene die de aanval op gang bracht, en dat hij dankzij het loopwerk van Lukas Lerager in positie kon blijven. Meïté verdedigde dus niet al te veel vooruit en in die zin zou hem opstellen naast Fabinho een beetje dubbelop zijn. De toekomst van Meïté in Monaco, als die al bestaat, ligt dus veeleer in een rol als doublure van de Braziliaan, die momenteel incontournable is als pijler van een ploeg die afgelopen zomer werd gedecimeerd.

Tielemans van zijn kant heeft wat aanpassingstijd nodig, maar gaandeweg raakt zijn spel op het niveau van dat van Moutinho. De Rode Duivel zou dus op termijn de bovenhand moeten nemen, maar Jardim neemt altijd ruim de tijd om nieuwe aanwinsten in te passen. Tegen Porto stonden noch Tielemans, noch Keita Baldé, noch Stevan Jovetic (toch de drie blikvangers van de transferperiode) op het veld. ‘Ik moet het systeem nog wat onder de knie krijgen’, gaf Tielemans enkele weken geleden toe. Zodra hij van Jardim zijn voetbaldiploma krijgt, ligt de weg voor hem open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content