Thomas Kaminski is onbetwist titularis bij Famagusta

© Belga Image

‘Ondanks zijn nog vrij jonge leeftijd maakte Kaminski meteen indruk’, zegt een Cypriotische sportjournalist over de 22-jarige Belgische doelman, door Anderlecht uitgeleend aan Anorthosis Famagusta.

Bij Anderlecht werd hij gebarreerd door Silvio Proto en kon hij niet langer het geduld opbrengen om zijn kans af te wachten, daarom verkaste de beloftevolle doelman Thomas Kaminski in september naar het Cypriotische Anorthosis Famagusta.

Anorthosis, dat in 2008 zijn laatste landstitel veroverde, is in heropbouw na financiële perikelen. In 2013 raakte bijvoorbeeld bekend dat de club een schuldenberg van dertien miljoen euro torste.

Onder impuls van de Nederlandse oud-journalist Ted van Leeuwen wil Anorthosis nu weer een gooi doen naar Europees voetbal. De jonge Belg Thomas Kaminski moet daarbij helpen. De belofteninternational verdrong de routiniers Mario Daniel Vega (30) en Mathieu Valverde (31) meteen naar de invallersbank en speelde twaalf opeenvolgende competitieduels.

‘Ondanks zijn nog vrij jonge leeftijd maakte Kaminski meteen indruk’, zegt Sofoklis Sofokleous, journalist bij Sigma TV, de grootste commerciële zender van Cyprus. ‘Hij straalt bijzonder veel rust uit, maar komt vooral heel volwassen over. Zijn ervaring zorgt duidelijk voor een meerwaarde. Kaminski werd door zijn tussenkomsten en verbale aanwezigheid meteen aanvaard als de leider van de verdediging, want door de blessure van Albert Serrán Polo kenden ze twee maanden lang in dat compartiment veel problemen. Door Kaminski oogt het allemaal toch wat stabieler achterin.’

Met Marko Andic (31, ex-Lierse) en Valerijs Sabala (20, een Letse spits die wordt gehuurd van Club Brugge) lopen er nog wat bekenden rond. De doelstellingen zijn duidelijk. ‘Er wordt gemikt op de vierde plaats’, weet Sofokleous. ‘Die geeft immers recht op een Europees ticket. Ze moeten daarvoor wel bij de eerste zes eindigen, want die plaatsen geven recht op de play-offs. Apoel Nicosia en Apollon Limassol zijn te sterk voor de concurrentie, maar samen met Omonia Nicosia zullen ze nog een mooie strijd kunnen aangaan met Ermis en AEK Larnaca.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content