Talent in de Jupiler Pro League: Genk, Charleroi en Mechelen

Vrijdag trappen Genk en Kortrijk een nieuwe jaargang van de Belgische competitie op gang. In deze reeks belichten we het aanstormend talent bij de zestien eersteklassers die we ook uitgebreid bespreken in de competitiespecial van 24/07. Vandaag: KRC Genk, Sporting Charleroi en KV Mechelen.

1. Ianis Hagi – Genk

De zoon van 'De Maradona van de Karpaten' streek deze zomer neer in Genk.
De zoon van ‘De Maradona van de Karpaten’ streek deze zomer neer in Genk.© belgaimage

Met de zoon van de ‘Maradona van de Karpaten’ haalde Genk een speler die gegeerd werd door verschillende Europese topclubs. Ianis (20), geboren in Istanboel toen zijn vader daar voor Galatasaray voetbalde, heeft dezelfde speelstijl als papa Gheorghe. Hij is een technisch begaafde, klaar kijkende aanvallende middenvelder.

Hij was amper zestien jaar en twee maanden toen hij in Roemenië in december 2014 zijn eersteklassedebuut maakte. Dat was met FC Viitorul Constanta, de club die in 2009 door Gheorghe Hagi opgericht werd met de bedoeling jong talent op te leiden, en die na een steile opmars in 2013 in eerste klasse belandde.

In 2016 verhuisde Ianis naar Fiorentina, waar hij amper speelde. Vorige zomer keerde hij terug naar Viitorul. In juni was hij de draaischijf van de U21 van Roemenië op het voorbije Euro, maar intussen heeft hij ook al vijf A-interlands op zijn naam staan, sinds zijn debuut op 17 november 2018. Met een transfersom van ruim acht miljoen euro is hij Genks duurste inkomende transfer ooit.

2. Malick Keita – Charleroi

Keita kan het speerpunt van de nieuwe Zebra-lichting worden.
Keita kan het speerpunt van de nieuwe Zebra-lichting worden.© belgaimage

Sinds hij vorige zomer in Charleroi aankwam, zette Malick Keita snel grote stappen vooruit. In enkele maanden ging hij van de U18 naar trainingen met de profkern. De Guineeër is een moderne verdedigende middenvelder, die onmiskenbare voetbaltechnische kwaliteiten koppelt aan een indrukwekkende fysieke kracht in de duels en in het luchtruim. Hij lijkt klaar om de laatste stap te zetten naar de velden van eerste klasse.

In het hart van het team kende de positie naast Marco Ilaimaharitra nooit een vaste invulling. Christophe Diandy en Gaëtan Hendrickx stonden afwisselend in de basis. Routiniers die Keita van zich af zal moeten schudden wil hij dit seizoen zijn kans krijgen in de Pro League. In een meer aanvallend ingesteld Charleroi spelen zijn kwaliteiten in zijn voordeel. En ook al kregen Ken Nkuba of Thomas Wildemeersch vorig seizoen hun kans, het zou weleens Keita kunnen zijn die de speerpunt wordt van de nieuwe lichting die uit de school van de Zebra’s voortkomt.

Gaétan Bosiers – KV Mechelen

Deze 20-jarige Wilrijkenaar maakt sinds begin vorig seizoen al deel uit van de A-kern. Zijn speelminuten bleven beperkt door de druk die er heerste om te promoveren, maar nu de herlancering in 1A een feit is, rekent de ambitieuze middenvelder op meer speelgelegenheid. Tijdens de oefencampagne toonde hij alvast over de nodige kwaliteiten te beschikken om Malinwa een meerwaarde te bieden. Bij PSV gevormd als polyvalente middenvelder kan hij zowel centraal (op de acht of de tien) als op de flanken uit de voeten.

Heet een slimme voetballer te zijn, die goed tussen de lijnen kan spelen en begiftigd is met een gouden traptechniek. Dat hij in eigen kunnen gelooft, illustreerde Bosiers alvast door in sommige vriendschappelijke wedstrijden de stilstaande fases op te eisen. Pittig detail: de jonge Antwerpenaar zette zijn eerste voetbalstapjes bij grote rivaal Beerschot.

Lees meer over alle zestien eersteklassers én de 1B-clubs in de special van Sport/Voetbalmagazine van 24 juli 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content