Talent in de Jupiler Pro League: Antwerp, STVV en Cercle

Vrijdag trappen Genk en Kortrijk een nieuwe jaargang van de Belgische competitie op gang. In deze reeks belichten we het aanstormend talent bij de zestien eersteklassers die we ook uitgebreid bespreken in de competitiespecial van 24/07. Vandaag: R Antwerp FC, Sint-Truiden VV en Cercle Brugge.

1. Robbe Quirynen – Antwerp

Samen met ma en pa staan springen in de woonkamer.
Samen met ma en pa staan springen in de woonkamer.© belgaimage

Geboortejaar 2001, maar van alle jonge talenten staat hij misschien wel het verst. Het probleem van de Great Old is dat de jeugd er decennialang geen prioriteit was. Voor die inhaalbeweging is gemaakt, zal er nog veel water door de Schelde vloeien.

Robbe Quirynen is een product van de jeugdopleiding van Sint-Job, was nadien even aan de slag bij Cappellen, om twee jaar geleden bij Antwerp te belanden. Vorig seizoen, zijn tweede jaar op de Bosuil, ging het snel: in september tekende hij zijn eerste profcontract, in januari mocht hij met de A-ploeg mee op stage naar Spanje. Toen hij thuis via e-mail daarvan bericht kreeg, kon hij zijn vreugde niet op en stond hij, samen met ma en pa, euforisch te roepen in de woonkamer.

In een oefenmatch tegen OHL debuteerde hij als linksachter, maar in principe is hij een rechtsachter. Zijn kwaliteiten: snelheid, spelinzicht en positiespel. Wat nog beter kan, is kracht, zeker voor de A-ploeg van Antwerp. Maar het talent is er, bewijst ook dit voorjaar zijn selectie bij de nationale U18.

2. Nelson Balongo – STVV

Balongo (links) scoorde bij de U19 van Boavista (Portugal) 21 doelpunten.
Balongo (links) scoorde bij de U19 van Boavista (Portugal) 21 doelpunten.© belgaimage

Nelson Balongo, zoon van een Congolese vader en een Belgische moeder, kwam op zijn zesde al op de radar van Genk en Standard. Hij koos voor de Rouches, waar hij tot zijn dertien jaar zou blijven alvorens zich bij STVV aan te sluiten. In 2017 kreeg de carrière van Balongo een nieuwe wending: hij liet zich met de U20 van Congo opmerken tijdens het vierjaarlijkse voetbaltoernooi op Les Jeux de la Francophonie in Ivoorkust en versierde ogenblikkelijk een transfer naar het Portugese Boavista. Na 21 goals bij de U19 keerde Balongo toch terug naar STVV.

Balongo ligt nog een jaar onder contract op Stayen en zal dit seizoen wellicht meer speelkansen krijgen dan in de vorige campagne, toen hij bleef steken op twee selecties. De 20-jarige toonde in de voorbereiding zijn trefzekerheid, maar hij mist body en ervaring om gedurende 90 minuten te wegen op een verdediging.

De komende maanden heeft Balongo zich belast met een speciale missie: met de U23 van Congo een ticket afdwingen voor de Olympische Spelen in Tokio.

3. Aldom Deuro – Cercle

Dynamische verdedigende middenvelder met goeie voeten.
Dynamische verdedigende middenvelder met goeie voeten.© belgaimage

Jong talent kansen geven en opwaarderen is waar het in het project van Cercle en AS Monaco om draait. Zoals dit seizoen al zeker de Monacobeloften doelman Badiashile (21), rechtsachter Biancone (19) en Serrano (21) en voor het tweede opeenvolgende seizoen al offensieve middenvelder Bongiovanni (19). Van de Cerclebeloften kregen verdedigende middenvelder/rechtsback Decostere (21) en aanvaller Deman (19) een nieuw tweejarig profcontract en tekende aanvallende middenvelder Somers (20) zijn eerste profcontract. Vijf Cerclebeloften mochten mee op stage naar Hoenderlo.

Maar tijdens de voorbereiding viel vooral Aldom Deuro op, een 18-jarige Malinees die in januari via het netwerk van AS Monaco met het oog op de toekomst van Afrique Football Elite overkwam en een contract tot de zomer van 2023 tekende. Hij is een dynamische verdedigende middenvelder met goeie voeten die ook al als rechtsachter werd uitgeprobeerd en in de oefenwedstrijd tegen RC Lens het enige doelpunt maakte.

Lees meer over alle zestien eersteklassers én de 1B-clubs in de special van Sport/Voetbalmagazine van 24 juli 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content