Staelens pleit voor vaste scheidsrechtersteams

© BelgaImage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Ex-international Lorenzo Staelens, tegenwoordig hoofdtrainer van Cercle Brugge, lanceert een opmerkelijk voorstel om de arbitrage te verbeteren.

Dit seizoen stelde Lorenzo Staelens herhaaldelijk vast dat de samenwerking tussen de scheidsrechter en zijn assistenten veel beter kan en dat ze elkaar soms helemaal niet helpen. Het systeem kan dat in de weg staan, merkt hij op. “Onder scheidsrechters is er sowieso concurrentie, want iedereen wil zo hoog mogelijk op de ranglijst komen. Maar wanneer een scheidsrechter een andere scheidsrechter moet assisteren, kan die rivaliteit ongezond worden. Want als die scheidsrechter slecht fluit, is dat in het voordeel van de scheidsrechter die hem in die wedstrijd moet assisteren. Zal die er dan altijd alles aan doen om hem te helpen? Ik maakte al veel situaties mee waarin dat niet gebeurde.”

SchrikStaelens merkt ook dat er scheidsrechters met angst op het veld staan. “In een bepaalde wedstrijd van ons gaat de scheidsrechter twee keer in de fout, wat ons twee tegendoelpunten kost. Na de match zeg ik hem: ‘Uit respect kom ik jou een hand geven, maar ik ben niet content natuurlijk.’ Waarop hij zegt: ‘Ik ben ook niet content, dat zal mij mijn kop kosten. Het zal volgend seizoen tweede klasse zijn voor mij.’ Dat zou niet mogen, vind ik, dat een fout je de kop kost. Je ziet dat de schrik er bij de scheidsrechters in zit. Dat komt door het puntensysteem. Bij twijfel trekken ze rood: liever een rode te veel dan te weinig, omdat er dan minder punten worden afgetrokken. Ik zie bij de scheidsrechters veel meer twijfel dan vroeger. De onzekerheid straalt er bij die mensen soms af. Daar moeten we samen iets proberen aan te doen en volgens mij zouden vaste scheidsrechtersteams een grote vooruitgang zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content