Sportief directeur Peter Verbeke trekt de krijtlijnen van het nieuwe KAA Gent

© belgaimage

De sportief manager, in dienst sinds 18 oktober vorig jaar bij de Buffalo’s, geeft meer uitleg bij de conclusies van zijn doorlichting.

De eerste weken na zijn aanstelling kon je de 36-jarige Gentenaar, die voor vijf jaar tekende, aantreffen aan de Waarmoezeniersweg. Daar, in het Buffalo Talent Center, volgde Peter Verbeke het liefst de competitiewedstrijden van de jeugdteams bij KAA Gent.

Zijn studieronde ligt inmiddels achter de rug. ‘Er stond hier zeker een goede basis, met veel jonge en kwalitatief sterke mensen’, beweert de bij Club Brugge weggehaalde Verbeke. ‘We stelden echter wel vast dat KAA Gent er doorheen de jaren niet in slaagde de grote talenten te behouden of aan te trekken. Een duidelijke sportieve structuur en strategie kwam de club te kort. In dat opzicht werd aangegeven dat er nood was aan een nieuwe technisch verantwoordelijke jeugdopleiding (tvjo), maar ook dat iedereen op de juiste positie diende te worden ingezet. Met een duidelijke definiëring van de takenpakketten.’

Deze vaststellingen werden voorgelegd en doorgegeven aan voorzitter Ivan De Witte en algemeen manager Michel Louwagie. Met gevolgen binnen de Academy voor technisch verantwoordelijke jeugdopleiding (tvjo) Peter Van den Abeele en directeur jeugd (sinds 2014) Manu Ferrera. Eerstgenoemde maakt vanaf 1 maart (halftijds) en 1 juli (voltijds) plaats voor Björn De Neve. De veertigjarige hoofdtrainer van derde amateurclub KVV Zelzate kan bouwen op een jarenlange ervaring als jeugdcoach bij vier verschillende eliteclubs en is docent UEFA A en UEFA B. ‘Hij staat bekend om zijn vernieuwende inzichten, waarbij hij altijd de laatste wetenschappelijke analyses in beschouwing neemt’, stelt Verbeke.

Manu Ferrera werd sinds begin januari geherpositioneerd als beloftencoach. In die functie nam de 60-jarige broer van Emilio (assistent-coach Standard) de functie over van Bart Van Renterghem, die naar Eendracht Aalst vertrok. Verbeke vond dit een logische verschuiving, gezien de kwaliteiten van Ferrera voornamelijk op het vlak van doorstroming en postformatie liggen.

De Witte en Louwagie gingen akkoord met deze ontwikkelingen en beloofden te investeren om nog performanter voor de dag te komen. Zo zullen professor Jan Bourgois en zijn UGent Performance Centre team instaan voor de bredere atletische basis van spelers op jonge leeftijd. Psychologe Eva Maenhout wordt ingeschakeld om een winnaarsmentaliteit te installeren, terwijl ex-profs zoals Thomas Matton en Frédéric Dupré met hun ervaring als jeugdtrainers deel uitmaken van een sportieve cel die de verdere sportieve toekomst moet uittekenen, en waarbij ook mensen uit de technische staf van hoofdcoach Jess Thorup (aan de slag sinds 10 oktober) worden betrokken.

Verbeke geeft aan dat deze ontwikkelingen het begin zijn van een langetermijnproject. ‘De resultaten wat doorstroming betreft in België zijn ronduit dramatisch’, oordeelt de Gentenaar. ‘De oorzaken hiervan zijn grotendeels structureel. In dat opzicht zou een integratie van de beloften in de amateurreeksen een enorme stap vooruit zijn geweest. Maar los daarvan moeten wij als club ook de moed hebben om aan zelfreflectie te doen en hiernaar handelen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content