Sollied: ‘Ik ben nog nooit naar de tribune gestuurd’

Trond Sollied is er de trainer niet naar om vaak over scheidsrechters te klagen, toch hoorden we hem dat de voorbije weken meerdere malen doen. In Sport/Voetbalmagazine legt hij uit waarom en pleit hij voor een andere benadering.

“Ik denk dat we op dit moment een generatiewissel meemaken”, begint de Noor zijn betoog. “Sommige scheidsrechters zijn jonger of even oud dan de spelers. In mijn eerste en tweede periode bij Gent waren de scheidsrechters rijper. Ze maakten niet zoveel fouten. Iedereen maakt fouten, daar heb ik geen problemen mee en eigenlijk ben ik niet geïnteresseerd in de scheidsrechters, tenzij hun fouten niet slecht uitdraaien voor beide ploegen maar voor één ploeg.”

“Ik ben nog nooit naar de tribune gestuurd. En waarom niet? Omdat ik focus op het voetbal. Maar als de scheidsrechter de show overneemt, dan moet iemand met de verantwoordelijkheid om hem te controleren het zien. Het is niet ik die hem moet controleren. Maar als de controleur het niet ziet, moeten hij en de scheidsrechter eruit. Het is zó simpel. Ze verdienen nochtans meer geld nu.”

“Tegen een scheidsrechter kan je ook zeggen: vandaag verdien je niets, ga fluiten in derde klasse. Dan zouden ze wel onmiddellijke feedback krijgen dat ze iets verkeerd hebben gedaan.”

“Als de controleur van de scheidsrechter het niet ziet, dan is het systeem niet goed, dus dan moet je naar een ander systeem overstappen. Voor een foute beslissing ga ik niemand aanvallen, maar als je er te veel hebt en je zegt telkens dat je het niet zag, tja, dan zit je met een scheidsrechter die niet ziet.”

Zo komt het dat Sollied toch enkele keren aan de alarmbel ging hangen: “Ik kan je een dvd geven van onze wedstrijden en je zou verrast zijn welke beslissingen er genomen worden. Ik ben gefocust op mijn team en mijn spelers, niet op de scheidsrechters, maar als zij het resultaat van de wedstrijd te vaak gaan beslissen…” (RDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content