Sollied: ‘Ik ben geen crisismanager’

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voor het eerst sinds zijn ontslag bij AA Gent geeft Trond Sollied een interview. En wel in Sport/Voetbalmagazine. Hier alvast enkele passages.

Trond Sollied over…

On-offknop

“Ik denk niet van ’s ochtends tot ’s avonds aan voetbal, ook niet als ik ergens trainer ben. Ik heb een soort ingebouwde on-offknop.”

Crisismanagement

“Ik heb aanbiedingen gekregen na mijn ontslag bij Gent, maar er was geen enkel voorstel bij waarbij ik me goed voelde. Als je ergens halverwege het seizoen overneemt van een andere trainer is dat doorgaans bij een club die in de problemen zit. Ik ben geen crisismanager. Naar een club in crisis gaan waar je dan ook nog eens niemand kent, is praktisch professionele zelfmoord.”

Gigantische spelerslonen

“Weet je waar ik een probleem mee heb? Met een 18-jarige voetballer die – hoewel hij waarschijnlijk nog niet eens zijn naam zonder fouten kan schrijven – meteen al een contract kan ondertekenen dat hem van een jaarloon verzekert dat hoger ligt dan wat de meeste mensen in hun hele leven verdienen. Ik ken spelers die geen pass van vijf meter kunnen geven, maar die wel drie miljoen euro per jaar verdienen. Pas op, dat is niet de schuld van die spelers, hé. Wel van degenen die zoveel geld aan zulke jongens willen geven.”

Vrouwenvoetbal

“Ik heb alle leeftijdscategorieën getraind in Noorwegen. Van jeugdteams over eerste ploegen tot zelfs een vrouwenteam. Het is makkelijk werken met vrouwen want meer nog dan mannen luisteren ze erg goed en willen ze vooruitgang boeken. Bij mannen ontbreekt de goesting soms wel eens. Ik heb meermaals tegen een van mijn spelers gezegd: ‘Als je geen zin hebt om te trainen vandaag, dan ga je maar naar huis. Daar ga je meer aan hebben dan aan een training waarop je wel lichamelijk, maar niet mentaal aanwezig bent.'”

Timmy Simons bij Real Madrid

“Timmy Simons is het typevoorbeeld van een speler die zijn medemaats beter laat spelen. Hij straalt een soort positieve energie uit waarmee hij zijn ploegmaats besmet. Hij had bij Real Madrid kunnen spelen… En hij zou er zonder problemen meedraaien. Als ik dat zeg, zeggen mensen me altijd dat ik gek ben, maar ik weet waarover ik het heb, hoor!”

De druk van de play-offs

“Sinds de invoer van het play-offsysteem worden bestuurders al vroeger op het seizoen nerveuzer. Vroeger begonnen ze ongerust te worden vanaf december, nu is het al vanaf september. Zo belangrijk is het voor hen om play-off 1 te halen. Iedereen weet dat een zenuwachtig bestuur een negatieve invloed op de technische staf heeft. En wanneer de trainers onder druk staan, zien de spelers dat en worden ook zij na verloop van tijd zenuwachtig.”

Sterren van de Jupiler Pro League

“Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani sterspelers? Alsjeblieft! Laat ons zeggen dat het goede spelers zijn voor het Belgisch kampioenschap.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content