Seizoen begint al opnieuw voor spelers zonder contract

© BELGA

Begin mei werd Players4Contract gelanceerd, een initiatief van de Pro League, BFC Pro, Sporta en de KBVB om werkloze profvoetballers op te vangen. Dinsdag 12 juni melden zich de eerste namen voor fysieke testen in het nationaal trainingscentrum van Tubeke.

Daar zullen de spelers onderzocht worden door het TopSportsLab, een spinoff van de KU Leuven die ook al clubs als OH Leuven, KV Mechelen, AZ en FC Twente ondersteunt. Na afloop van die testen krijgen de spelers een rapport mee en een schema dat hen in staat moet stellen om de conditie aan te scherpen en hen klaar te stomen tegen 2 juli.

Op die datum treedt Players4Contract immers in een tweede fase met collectieve trainingen en oefenwedstrijden. Een aantal wedstrijden liggen al vast, onder meer tegen een team van Nederlandse werkloze profvoetballers en verder nog tegen KV Kortrijk en KV Mechelen. De trainingen zullen geleid worden door proftrainers zonder een club. Zo hebben bijvoorbeeld Guido Brepoels en Bart De Roover zich al bereid getoond om de spelers van Players4Contract te coachen.

Voor België is dit initiatief een primeur, eentje die aanvankelijk op weinig krediet kon rekenen. Stijn Boeykens van spelersvereniging Sporta begrijpt waarom: “Omdat het outen als werkloze voetballer niet evident is. Terwijl het toch eigenlijk juist de bedoeling is om die drempel te verlagen. Het is een aanmoediging en kan hen helpen om een club te overtuigen. Onder meer met dat fysieke bulletin.”

Bekende namen op de afspraak

Wie wordt er in Tubeke verwacht? “Er zijn al twintig spelers ingeschreven voor Players4Contract, dertien van hen zullen die eerste screening in Tubeke meemaken”, zegt Boeykens. “Onder hen Siebe Blondelle, Kristof Imschoot, Maxim Annys, Gonzague Vandooren, Kevin De Wolf, Mark De Man en misschien ook Wesley Sonck. Ook jongens als Honour Gombami en Thomas Chatelle namen contact op en zegden dat ze bij de trainingen zullen aansluiten als ze tegen 2 juli nog geen club hebben.”

“Wij zijn er van overtuigd dat dit initiatief, dat de voetballers trouwens niets kost, hen zal helpen om een club te vinden. Sowieso werken wij samen met de Pro League en door middel van die collectieve trainingen en wedstrijden zorgen wij dat ze een alternatief hebben en in de picture blijven tijdens hun clubloze periode”, aldus de positief ingestelde Sportavertegenwoordiger. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content