SD Huesca verovert harten met tekeningen en kapiteinsbanden

© BELGAIMAGE
Yanko Beeckman Medewerker Sport/Voetbalmagazine

De Spaans tweedeklasser laat zien hoe kleine ploegen groot kunnen zijn in hun daden.

In zijn eerste thuiswedstrijd na de coronabreak pakte Sociedad Deportiva Huesca uit met een knap gebaar. Op de band rond de arm van gelegenheidskapitein Mikel Rico stonden tekeningen afgebeeld van zorgverleners. Een eerbetoon aan de mensen die al maanden vochten en vechten tegen Covid-19.

Die kapiteinsband gebruikt de ploeg al het hele jaar om de band met de tegenstanders te versterken. Dat zit zo: voor elke uitwedstrijd laat de club uit Aragón een nieuwe band maken, telkens met een symbolische link met de stad of regio waarin de thuisploeg speelt.

Zo had kapitein Jorge Pulido (ex-STVV) dit seizoen al een drakenboom (Tenerife), een Romeinse omwalling (Lugo) en een gitaar (Cádiz) rond zijn arm hangen (een volledig overzicht in deze Twitterthread.

Na elke wedstrijd overhandigen de bezoekers ook een exemplaar aan de gastheren.

‘Op het veld zijn we rivalen, maar ernaast moeten we de band met andere steden aanhalen’, vertelde communicatiedirecteur Jara Echeverría aan El País. ‘We merken dat onze tegenstanders vaak erg blij zijn met dit kleine gebaar.’

Ook als ploegen op bezoek gaan in het noorden van Spanje krijgen ze steevast een geschenk: de aankondigende poster voor de wedstrijd. Die laat Huesca telkens ontwerpen door een organisatie die werkt met jongeren met een beperking.

Strijd tegen kanker

Eerder dit seizoen, op Wereldkankerdag (4 februari), speelde Huesca in een speciaal ontworpen uitrusting. De opbrengst van de limited edition-shirts ging integraal naar de strijd tegen de ziekte.

Zaterdag trekken Josué Sá (gehuurd van Anderlecht), Jorge Pulido en hun ploegmaats naar Santander voor hun voorlaatste uitwedstrijd van het seizoen. Op drie speeldagen van het einde maakt Huesca nog steeds kans op promotie naar de Primera División. Ze doen er dus maar beter aan geen cadeaus uit de delen óp het veld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content