Scoort Lionel Messi voor het eerst tegen Chelsea?

© EPA

Barcelona rekent in Londen op klasse van Argentijnse vedette.

De clash als tweede halve finale in de CL roept herinneringen op aan de halve finale uit 2009. Die ontmoeting staat nog vers in het geheugen gegrift. In de heenmatch raakte Barcelona toen in het eigen Camp Nou niet verder dan een scoreloos gelijkspel. In de return een week later leek lange tijd een verrassing in de maak toen bij het verstrijken van de blessuretijd nog een 1-0-tussenstand via Essien op het scorebord stond. Pas in de allerlaatste minuut maakte Iniesta met een magistrale krul de gelijkmaker, een goal die Barcelona op weg zette naar de finale en de poort opende naar CL-winst tegen Manchester United.

Mooi seizoenseinde

De verhoudingen zijn intussen helemaal anders. De ploeg van Roberto Di Matteo zoekt al een heel seizoen naar zijn beste vorm. In de kwartfinale werd het Italiaanse Napoli pas na verlengingen opzijgezet. Ook in de eigen competitie presteren The Blues met een zesde plaats ver onder de verwachtingen van eigenaar Roman Abramovitsj.

Toch kan het seizoen van de Londense ploeg nog een mooie afsluiter kennen. In de CL zit Chelsea bij de laatste vier en afgelopen weekend nog werd de finale van de FA Cup bereikt. In een burenduel op Wembley werd Tottenham met overtuigende 1-5 cijfers uitgeschakeld. De Braziliaanse centrale verdediger David Luiz liep daarbij een hamstringblessure op en mist de topper.

Unicum

Barcelona van zijn kant is op weg naar een unicum. Nooit eerder sinds het ontstaan van de CL (in het seizoen 1992/1993) slaagde een ploeg erin twee maal na elkaar de beker met de grote oren te winnen. Naast alle records die de Catalanen de voorbije jaren al verpulverden, zou dit record niet misstaan op het rijkgevulde palmares.

In de Spaanse competitie moet Barça de rivaal uit Madrid vooralsnog laten voorgaan, maar op het kampioenenbal torenen de Catalanen er dit seizoen op alle vlakken bovenuit. Met topschutter Messi (14 goals) in hun rangen en een totaal van 33 gemaakte doelpunten domineert Barcelona de statistieken. Een kanttekening is wel dat de Argentijn in de zes voorgaande duels tegen Chelsea kon scoren. Uitkijken of Messi daar vanavond verandering in kan brengen. (DG)

Laatste vijf confrontaties

1999/00CL, kwartfinaleChelsea-Barcelona3-1, 1-5

2004/05CL, achtste finaleBarcelona-Chelsea2-1, 2-4

2005/06CL, achtste finaleChelsea-Barcelona1-2, 1-1

2006/07CL, groepsfaseChelsea-Barcelona1-0, 2-2

2008/09CL, halve finaleBarcelona-Chelsea0-0, 1-1

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content