Schorsing Van Damme (KV Mechelen) nietig verklaard

© Belga

De Evocatiecommissie van de Koninklijk Belgische Voetbalbond (KBVB) maakte de schorsing van KV Mechelen-speler Joachim Van Damme, opgelegd door de Geschillencommissie Hoger Beroep, ongedaan.

Het Reviewteam, de nieuwe bondsinstantie die spelers kan vervolgen op basis van televisiebeelden, heeft opnieuw een klap te verwerken gekregen. De Evocatiecommissie van de Koninklijk Belgische Voetbalbond (KBVB) maakte de schorsing van KV Mechelen-speler Joachim Van Damme, opgelegd door de Geschillencommissie Hoger Beroep, immers ongedaan. Voor Van Damme brengt het in elk geval geen zoden aan de dijk, want hij zat zijn schorsing al uit. Een evocatieprocedure binnen de voetbalbond werkt immers niet opschortend.

Elleboogstoot

Tijdens de wedstrijd KV Mechelen-Cercle Brugge (1-1) van zaterdag 8 november kreeg Van Damme in de slotfase een gele kaart van scheidsrechter Laurent Colemonts, na een elleboogstoot aan het adres van Cercle-speler Thibaut Van Acker. De Reviewcommissie liet Van Damme op basis van dit incident vervolgen. In eerste aanleg werd Van Damme door de Geschillencommissie vrijgesproken, maar na een beroepsprocedure van het Bondsparket kreeg de speler alsnog een schorsing van twee speeldagen.

Speler en club betwistten de schorsing op woensdag 3 december voor de Evocatiecommissie. Het was de eerste keer dat een zaak van de Reviewcommissie voor de Evocatiecommissie kwam. De evocatieprocedure van KV Mechelen is nu alsnog succesvol gebleken. De Reviewcommissie zou volgens de uitspraak niet bevoegd zijn om beslissingen van scheidsrechters nog terug te draaien, zoals dat in deze zaak het geval was. Opnieuw was het bondsreglement artikel nummer 277 veelbesproken tijdens de zitting. Dat artikel, dat de Reviewcommissie omvat, zou in strijd zijn met de Disciplinaire Code van de FIFA, die stelt dat beslissingen van de scheidsrechter “finaal en onomkeerbaar” moeten zijn, tenzij er sprake is van een flagrante fout. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content