Russische voetbalbond beraadt zich over transfer van UEFA naar Aziatische confederatie AFC

© Belga Image

Het Uitvoerend Comité van de Russische voetbalbond (FUR) overweegt een terugtrekking uit de Europese voetbalconfederatie (UEFA). Een strekking binnen de Russische federatie wil aansluiten bij Azië en de Aziatische voetbalconfederatie (AFC). Dat meldt het Russische persagentschap TASS.

De reden voor een mogelijke transfer ligt bij de strenge sancties die de UEFA oplegde na de Russische inval in Oekraïne eind februari. De Russische nationale ploeg werd geschorst van deelname aan de play-offs voor het WK in Qatar en mag ook niet deelnemen aan de kwalificaties voor het EK in 2024 in Duitsland. Russische clubs mogen ook Europees niet meer in actie komen.

Competitie

Door de sancties speelde de Russische nationale ploeg sinds de start van de oorlog nog maar drie vriendschappelijke wedstrijden, allen tegen voormalig Sovjetrepublieken met lidmaatschap bij AFC: Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan.

Een verhuis naar Azië zou tot meer competitieve wedstrijden leiden en aantonen dat het land politiek niet geïsoleerd is. In Azië lijkt de sportwereld immers meer klaar Rusland terug te verwelkomen. Het merendeel van het Russisch grondgebied ligt ook in Azië.

Confederatiewissels

Het zou niet de eerste ‘confederatiewissel’ zijn in het internationale voetbal. Israël is sinds 1992 aangesloten bij de UEFA nadat het om politieke redenen weggestuurd was bij de AFC.

Australië koos er in 2006 voor zich aan te sluiten bij de AFC om zo sportief sterker te worden en meer kans te hebben op deelname aan het WK.

Partner Content