Rusland en Qatar kunnen WK’s nog kwijtspelen, zegt FIFA-topman

© Reuters

De Wereldvoetbalbond FIFA kan de organisatie van de WK’s in 2018 en 2022 nog afnemen van respectievelijk Rusland en Qatar, als er bewijzen van omkoping aan het licht komen. Dat zegt Domenico Scala, de voorzitter van het auditcomité van de FIFA.

Scala benadrukt wel dat hij tot op heden nog geen bewijzen van corruptie rond de toewijzing van die WK’s heeft gezien.

‘Als er bewijzen zijn dat de toewijzingen aan Qatar en Rusland er enkele zijn gekomen dankzij gekochte stemmen, dan kan die beslissing worden geannuleerd,’ zei Scala aan de Zwitserse krant Sonntagszeitung. ‘Vandaag zijn die bewijzen er niet.’

Onderzoek

Op vraag van de FIFA onderzocht de voormalige Amerikaanse procureur-generaal Michael Garcia eerder al of er corruptive in het spel was bij de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022. In het rapport dat in november vorig jaar door de Ethische Commissie van de FIFA werd gepresenteerd, worden beide landen vrijgesproken van schuld.

Opmerkelijk is dat Garcia daarop zelf in beroep ging tegen de conclusies geformuleerd door Hans Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de Ethische Commissie, en verwees naar ‘onjuiste voorstellingen van de feiten’. Garcia riep op om het volledige rapport te publiceren, maar de FIFA weigert dat nog steeds. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content