Romário viert jubileum (video)

© AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Romário de Souza Faria (kortweg Romário) viert zijn vijftigste verjaardag. De ex-topschutter van PSV en Barça is tegenwoordig een populaire politicus.

Zes kinderen bij vier vrouwen, een chaotisch leven met nog vele liefdes en verliefdheden ernaast, zaken die overkop gingen, verdachtmakingen rond betrokkenheid bij piramidespelletjes, dubieuze allianties, processen allerhande… Net na zijn actieve carrière, zo op het einde van het vorige decennium, leek het allemaal één grote chaos bij de ex-vedette van onder FC Barcelona en de Braziliaanse nationale ploeg. Voer voor psychologen. En voor advocaten, die de ene rechtszaak na de andere moesten regelen.

De politiek bracht evenwel redding. In 2009 stelde Romário zich kandidaat voor de PSB, de socialisten van de presidenten Lula en Rousseff. Hij raakte prompt verkozen met het op vijf na grootste stemmenaantal ooit. Al even prompt verhuisde hij naar Brasilia, waar senador Romário zich ging specialiseren in dossiers rond arme kinderen en drugs. Allemaal zaken die je zo kunt linken aan zijn favella-achtergrond. Vooral de verwoestingen die een relatief goedkope drug als crack daar aanricht, vindt hij een grote bedreiging.

Hoewel zijn PSB aan de macht was en vol ging voor het WK in 2014 ontpopte Romário zich de voorbije jaren als de grote criticus van het evenement. Georganiseerd in Brazilië, maar niet voor het volk, maar voor de toerist. Hij hekelde Blatter en Platini, hekelde de eigen bondstop die hij allemaal van fraude beschuldigde, en vond de investeringen in stadions en infrastructuur _ vliegvelden, openbaar vervoer _ waanzin.

Wonen doet hij nu voltijds in Brasilia, waar hij zicht heeft op zo’n witte olifant. Het gigantisch onderbenutte stadion van de politieke hoofdstad. Op zijn kabinet werkt Ivy, zijn dochter met Down, die er koffie zet en de post bedeelt. Op het internet circuleert een ontroerend filmpje, waarin Ivy speecht en haar vader dankt. Amor eterno… Met zijn eigen partij botste hij geregeld, hij stapte eruit, kwam weer terug, de spits zal altijd wel ontrouw blijven. Maar een stemmenkanon is hij wel. Bij zijn tweede verkiezingen, op 5 oktober 2014, kreeg hij 4.683.963 voorkeurstemmen. Vier carioca’s op tien hadden vertrouwen in hun senador.

Lees het hele document naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Romário in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 27 januari.

Enkele mooie souvenirs aan zijn actieve carrière als voetballer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content