Roland Duchâtelet schrapt rol van Pierre François bij Standard

© BELGA

Algemeen directeur verlaat gedwongen de Rouches na dienstverband van negenenhalf jaar.

“Ik verwelkom Ron Jans en hoop voor hem dat hij het langer dan vier maanden bij ons uithoudt.” Zo luidde het korte commentaar van Pierre François, doelend op de korte passages van zijn landgenoten De Mos (drie maanden in 2006) en Boskamp (vier maanden in 2007), nadat bij Standard sterke man Roland Duchâtelet persoonlijk voor de opvolger zorgde van de vertrekkende José Riga.

Meteen werd pijnlijk duidelijk dat de sportieve rol van de (voormalige top)jurist op Sclessin volledig was uitgespeeld, want Pierre François gold immers als de laatste erfgenaam uit het tijdperk van Luciano D’Onofrio.

Veelzeggend was dat François dikwijls ontbrak bij de laatste officiële persconferenties, nadat er vorig seizoen veel interne nervositeit bestond tussen de algemeen directeur, technisch directeur Jean-François de Sart en coach José Riga.

Zin krijgen

In de herfst van 2002 maakte François zijn opwachting bij de club uit Luik. Samen met D’Onofrio kreeg hij van de Franse overnemer Robert Louis-Dreyfus de dwingende opdracht om Standard weer naar de top van het Belgisch voetbal te loodsen.

Geen eenvoudige opdracht, want aan de boorden van de Maas moest een geheel nieuw elftal worden gebouwd. Hetgeen volgde, was een proces van vallen en opstaan. François kreeg als clubleider te maken met een veelvuldig komen en gaan van spelers.

Bovendien werd hij samen met zijn voorgangers Alphonse Costantin en Pierre Delahaye door onderzoeksrechter Richard beschuldigd van fraude en schriftvervalsing (vanwege de dubieuze transfer van Daniel Van Buyten in 2001 naar Ol. Marseille én de overgang van Miljenko Mumlek van Varteks Varazdin in 2003).

Hij diende zich op een bepaald moment ook bezig te houden met de commerciële afdeling – zijn echtgenote leidde de merchandisingafdeling.

Ondanks alles zette hij door en kreeg zijn zin. Met de titels in 2008 en 2009, samen met de beker van België in 2011 en de Cofidis Cup in 2009 zorgde François voor sportief succes, hoewel het succeselftal nooit kon worden samengehouden.

Veeleisende fans

Eind juni 2011, net na de overname door zakenman Duchâtelet, verklaarde François nog het volgende.

“Hij krijgt een uiterst gezonde club in handen, dankzij al het harde werk van Luciano D’Onofrio. Dat blijkt uit de financiële cijfers en de sportieve resultaten. Meneer Duchâtelet heeft een interessant sportief project in petto voor de fans. Hij weet dat onze supporters veeleisend zijn.” (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content