Romelu Lukaku na zijn eerste goal: groet en vinger op de lippen. © Getty

Rode Duivels winnen van Zweden na hattrick van Lukaku: 0-3

De Rode Duivels zijn vrijdagavond de kwalificaties voor het EK van volgend jaar in Duitsland gestart met een erg vlotte zege in Zweden. In de Friends Arena in Solna werd er in de eerste interland met Domenico Tedesco als bondscoach met 0-3 gewonnen na een hattrick van Romelu Lukaku (35., 49. en 83.).

Tedesco start zo met een uitstekend rapport bij de Duivels, die zoals verwacht in een 4-4-2 opstelling aan de aftrap waren verschenen. Dat is een stijlbreuk met het tijdperk onder Roberto Martinez, die steevast voor een verdediging met drie koos. Met PSV-winger Johan Bakayoko liet de Italiaanse Duitser een eerste speler debuteren. Hij leverde meteen een assist af voor het derde doelpunt van Lukaku. Bij de eerste twee goals was Dodi Lukebakio de aangever.

Een uitblinker kiezen, deed Tedesco echter niet. “Wat mij betreft was dit een overwinning van het hele team”, verklaarde de bondscoach na afloop in de Friends Arena. “Ik heb het al gezegd: winnen is altijd het belangrijkste. Ik ben dan ook heel tevreden met dit resultaat en de drie punten voor België. Ik heb vandaag vele goeie zaken gezien, maar vooral een goeie ingesteldheid, ook bij de bankzitters. Dat vind ik heel belangrijk. De ‘spirit’ om verenigd te zijn.”

Met Lukebakio stak er vooral in de eerste helft één speler bovenuit. “Dat hij zijn flank zo domineerde, was geen verrassing voor mij”, aldus Tedesco. “Hij speelde eerder bij Hertha ook al op die positie. Hij is een wapen voor ons en moet zo voortdoen. Ik wou vandaag spelers die sterk zijn één tegen één. Daarnaast werkt hij ook nog eens hard voor het team.”

Na een voorbereidingsperiode van amper drie dagen zakten de Belgen naar Zweden af. Er is dus nog heel wat ruimte voor verbetering, beseft ook de bondscoach. “Dat was ook wel deels de reden waarom ik voor een 4-4-2 koos: dat is een makkelijk systeem dat elke speler kent. Daarnaast spiegelde ik ons zo ook aan het systeem van Zweden. Er waren vele goeie zaken, maar dat neemt niet weg dat ik nog veel wil verbeteren. In het wedstrijdbegin waren we heel nerveus. Als Zweden dan de openingsgoal had gescoord, zou het heel lastig worden. In de tweede helft gaven we toch net te veel weg. We moeten nu uitzoeken hoe dat komt, om eventueel te verbeteren. We zijn nog ver verwijderd van het voetbal dat we willen spelen, maar we zijn ook nog maar enkele sessies ver.”

Zaterdagnamiddag krijgen de spelers alvast vrij, vanaf zondag gaat de focus op Duitsland. “Daar willen we opnieuw intensiteit en kwaliteit op de mat brengen. De focus zal er opnieuw moeten zijn, tegen een erg sterke tegenstander.”

In de groep van de Belgen zijn er vijf teams ingedeeld en daardoor zijn Kevin De Bruyne en co de komende speeldag vrij. Om dat op te vangen, werken ze dinsdagavond een oefeninterland af in Keulen tegen EK-organisator Duitsland. De eerstvolgende wedstrijd met inzet volgt pas op zaterdag 17 juni. Dan zakt Oostenrijk, dat vrijdagavond opende met een 4-1 zege tegen Azerbeidzjan, naar het Koning Boudewijnstadion af. Drie dagen later sluiten de Duivels – niet voor de eerste keer – het seizoen af met een verplaatsing naar Estland.

Partner Content