Rode Duivels presteren niet: 0-0 tegen Wales

© Belga

De Rode Duivels hebben 0-0 gelijk gespeeld tegen Wales in de kwalificatiematch voor het Europees Kampioenschap voetbal. Zo staat ons land met 5 punten op een 4de plaats in groep B.

De Rode Duivels konden de verwachtingen in het uitverkochte Koning Boudewijnstadion bij de EK-kwalificatiematch tegen Wales niet waarmaken: de wedstrijd eindigde met een 0-0 gelijkspel.

Dat maakt dat het nationale elftal na drie wedstrijden door het nieuwe puntenverlies op een vierde plaats staat in groep B. Met vijf punten eindigen ze zo na Wales (8), Israël (6) en Cyprus (6) dat met 5-0 van Andorra gewonnen heeft.

Pas in maart volgende match

België heeft wel een wedstrijd minder op de teller, omdat de interland tegen Israël in september uitgesteld werd wegens de onstabiele situatie in het land. Zondagavond neemt Israël het in Haifa nog op tegen Bosnië-Herzegovina.

Voor de Rode Duivels was het treffen met Wales de laatste wedstrijd van het jaar. De eerstvolgende EK-kwalificatiewedstrijd staat pas op 28 maart 2015 op het programma. Dan zakt Cyprus naar het Koning Boudewijnstadion af. Drie dagen later (31 maart 2015) gaat België op bezoek in Israël.

De Rode Duivels hadden goed naar de opmerkingen van bondscoach Marc Wilmots geluisterd, want van de flankverdedigers Jan Vertonghen en Anthony Vanden Borre bleef er voor de pauze telkens eentje keurig achterin. In de driehoek op het middenveld bleek Axel Witsel als vanouds een betrouwbare verdedigende middenvelder. Dat moest ook wel, want Wales loerde constant op de counter, met de razendsnelle Gareth Bale als diepste man. Dan is het altijd opletten geblazen, maar verder dan wat hoge ballen in de zestien meter van Thibaut Courtois en een vrije trap van Bale leverde dat in de eerste helft niet op.

Dominant maar kansen gemist

België domineerde constant en een vinnige Eden Hazard zwierf over het veld. Het overwicht leverde twee grote kansen op: Nacer Chadli vond doelman Wayne Hennessey op zijn weg na een knap tikje van Divock Origi en even later had de doelman het geluk aan zijn kant toen hij een pegel van Nicolas Lombaerts op de paal zag stranden. Na de pauze had Bale nog een waarschuwingsschot gelost, vooraleer Wilmots besloot met Christian Benteke een extra aanvaller in de strijd te gooien.

Wales rook echter puntengewin en liet de wedstrijd steeds bitsiger worden, waardoor het spel regelmatig stillag. De wedstrijd zat muurvast en dus kwam woelwater Dries Mertens tien minuten later de rangen nog versterken. De winger van Napoli wordt door Wilmots vaak als supersub gebruikt en ook nu leverde dat onmiddellijk meer dreiging op. Zijn optreden was echter van korte duur, want na een kopduel liep Mertens een hoofdblessure op. Ook zijn vervanger Adnan Januzaj toonde zich meteen gevaarlijk, maar zijn lage voorzet leverde niks meer op. Ook bij geharrewar na een hoekschop wilde het leer maar niet over de doellijn. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content