Rode Duivels hebben ticket voor EK bijna op zak: 5-0 tegen Estland

BRUSSEL, BELGIUM - SEPTEMBER 12: Romelu Lukaku of Belgium celebrates 3-0 with Wout Faes of Belgium, Orel Mangala of Belgium, Timothy Castagne of Belgium during the EURO Qualifier match between Belgium v Estonia at the King Baudouin Stadium on September 12, 2023 in Brussel Belgium (Photo by Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images) © AFP

De Rode Duivels hebben dinsdagavond op de vijfde speeldag in groep F van de EK-kwalificaties met 5-0 forfaitcijfers (rust: 2-0) gewonnen van Estland.

De Duivels hadden wel iets recht te zetten na de toch wel belabberde prestatie van zaterdag in Bakoe, waar met veel moeite met 0-1 gewonnen werd van Azerbeidzjan. Met Jérémy Doku en Orel Mangala voor Johan Bakayoko en Youri Tielemans verschenen er twee nieuwe gezichten aan de aftrap en het was Mangala die in de beginfase ei zo na tot scoren kwam, op aangeven van Leandro Trossard, voor de tweede wedstrijd op rij op de tien als vervanger van de geblesseerde Kevin De Bruyne. 

De daaropvolgend hoekschop werd uitgerekend door Jan Vertonghen – in zijn 150e interland – tegen de netten gekopt: 1-0. De Estse doelman Karl Hein zag er bij die fase niet al te best uit. Voor Vertonghen was het de eerste treffer in meer dan vijf jaar voor de nationale ploeg. Zijn vorige treffer viel in de achtste finale van het WK 2018 tegen Japan.

Ook Doku en Wout Faes staken in de beginfase de neus aan het venster in de Estse zestien.

Festiviteiten genoeg op de Heizel, met de 38e verjaardag van Tedesco, de 150e interland van Vertonghen en bij de rust een huldiging voor het afscheid van Simon Mignolet en Nacer Chadli, maar ook de Duivels hadden zin in een feestje.

Na achttien minuten stond het dan ook al 2-0, na een snoeiharde trap van Trossard. Deze keer was de Estse doelman helemaal kansloos. Het werd eenrichtingsverkeer tegen een onmachtig Estland, dat één keer kon dreigen met een bal tegen de dwarsligger van aanvaller Henri Anier.

De Esten mochten echter blij zijn dat ze bij de rust slechts tegen een dubbele achterstand aankeken. Het doelsaldo kan nog belangrijk zijn bij een gelijke stand in de groep – als ook de onderlinge confrontaties in evenwicht zijn – en dus mochten er nog wel enkele doelpuntjes bij op de Heizel.

Enter Romelu Lukaku. Met twee treffers in het openingskwartier van de tweede helft maakte hij er 4-0 van, doelpunten nummer 76 en 77 voor de Belgische topschutter aller tijden. Door de vele wissels langs beide kanten verwaterde het spel nadien. In het slot maakte de ingevallen Charles De Ketelaere er na een spektakelstuk van Jérémy Doku nog 5-0 van.

Medio oktober staan de Belgen voor de verplaatsing naar Oostenrijk, dat met 1-3 ging winnen in Zweden. België en Oostenrijk tellen na vijf speeldagen elk dertien punten, maar de leidersplaats is dankzij een beter doelsaldo in handen van de Belgen. Zweden volgt intussen met amper zes punten op de derde plaats. Met nog negen punten te verdienen hebben ze een achterstand van zeven punten op de Belgen, die na de verplaatsing naar Wenen nog thuiswedstrijden hebben tegen Zweden en Azerbeidzjan.

De top twee van elke groep plaatst zich rechtstreeks voor Duitsland. Meer dan waarschijnlijk wordt het duel in de Oostenrijkse hoofdstad doorslaggevend voor groepswinst.

Partner Content