Reynders: ‘Leko heeft de kwaliteiten om het als trainer te maken’

© BELGA

Ivan Leko zal ook volgend seizoen op Daknam voetballen. Om daarna wellicht toe te treden tot de technische staf van Lokeren, aldus sportief directeur Willy Reynders in Sport/Voetbalmagazine.

Lokeren haalde afgelopen zomer Milos Maric als mogelijke vervanger van Leko, vooral omwille van de opeenvolging van wedstrijden – toen werd nog met Europees voetbal rekening gehouden. Maar de perceptie als zou Leko versleten zijn, is een half seizoen later volledig voorbijgestreefd. De Kroatische spelverdeler bleef de afgelopen weken al eens op de bank, maar tekende afgelopen week voor één jaar bij in Lokeren, met een optie om nadien in een technische functie bij de club te blijven.

Het belang van Leko wordt door technisch directeur Willy Reynders onderstreept: “Er is nog steeds een groot verschil tussen een Lokeren mét of zonder hem. Hij is een belangrijk aanspeelpunt en beslissend door zijn assists en kwaliteiten op stilstaande fases.” Zijn gebrek aan werkkracht en explosiviteit is daarbij geen thema, vindt Reynders: “Hij is een type waar je je spelsysteem op moet afstemmen, maar zolang Ivan rendement brengt, is dat geen discussiepunt.”

Daarnaast is Leko vooral belangrijk als persoonlijkheid in de kleedkamer, benadrukken trainer Peter Maes en Reynders. “Hij is een uitstekend klankbord voor een trainer, omdat hij meedenkt en met verstand praat over het spelletje. Ivan ziet heel goed wat er op een veld gebeurt, of wat er net niét gebeurt. Op die manier heeft hij een grote impact op een kleedkamer.”

In die mate dat Lokeren de Kroaat ook bij zich wil houden na zijn actieve spelerscarrière. “Hij heeft zeker de kwaliteiten om het als trainer te maken”, beaamt Reynders. “In een volgende fase van zijn carrière kunnen we hem bijvoorbeeld inschakelen bij de belofteploeg.” Over de timing zijn duidelijke afspraken gemaakt: “Zo lang Leko zich fit voelt en rendement brengt, blijft hij speler.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content