Retro: het Champions League-debuut van Club Brugge

© reporters

Zesentwintig jaar nadat het in Genève de oprichting van de Champions League meemaakte, zit Club Brugge voor de zesde keer in de poulefase van het kampioenenbal.

Eind augustus woonden 32 clubs de lottrekking voor de groepsfase van de Champions League bij, maar op vrijdag 6 november 1992 zijn dat er amper acht bij de eerste officiële groepsfase van de pas in het leven geroepen Champions League. Alleen CSKA Moskou heeft die dag zijn kat gestuurd. Club, dat nipt Austria Wien heeft gewipt, belandt in een poule met Marseille, Glasgow Rangers en CSKA.

Afgevaardigd beheerder Antoine Vanhove heeft een oplossing voor de reporter van dit blad die de historische gebeurtenis bijwoont. ‘Ik geef je een badge van Club Brugge en jij maakt deel uit van de Clubdelegatie.’ In een apart zaaltje worden de spelregels uitgelegd, de badges verdeeld met het nieuwe logo van de Champions League die de spelers op de mouw kunnen kleven. Club baalt omdat hoofdsponsor VTM, dat geen rechtenhouder is, van de truitjes moet. Voor AC Milan is het nog erger. Ook hun sponsor Motta moet van de shirts, terwijl in het stadion publiciteit hangt van Motta’s concurrent Mars. PSV mag wel met Philips spelen, omdat dat een van de officiële sponsors is.

De tv-zenders uit de grote voetballanden, die vooraf veel geld neergeteld hebben voor de uitzendrechten, balen. In de twee voorrondes sneuvelden de kampioenen van Duitsland (Stuttgart), Engeland (Leeds United) en Spanje (Barcelona). Alleen Milan en Marseille zijn erbij, terwijl Glasgow Rangers de Britse eer moet redden.

Deelname aan de groepsfase levert 1,25 miljoen euro op, te vermeerderen met 280.000 euro per behaald punt (twee punten voor een zege nog in die tijd). Met vijf punten verdient Club los van tv-inkomsten en de recettes die eerste keer 2,65 miljoen euro.

Daarmee eindigt de ploeg van trainer Hugo Broos derde in zijn poule, hoewel het met een zege in de laatste match tegen het oppermachtige Marseille nog eerste had kunnen worden. In de eerste wedstrijd, thuis tegen CSKA, maakt Daniel Amokachi in de zeventiende minuut de allereerste goal ooit in de Champions League. In de finale verliest AC Milan van Marseille. De Franse club krijgt een paar weken later wel het omkoopschandaal tegen Valenciennes over zich heen, met verplichte degradatie tot gevolg. Van de acht pioniers van toen zijn er dit jaar vier opnieuw bij: Club, PSV, FC Porto en… CSKA Moskou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content