‘Reputatie FIFA herstellen, zal jaren duren’

© Image Globe

Na België en Nederland vraagt nu ook de Britse regering inzage in het FIFA-rapport over de WK-toewijzingen aan Rusland en Qatar.

De Britse regering heeft aan de Wereldvoetbalbond gevraagd om het FIFA-rapport omtrent de WK-toewijzingen aan Rusland (2018) en Qatar (2022) openbaar te maken. Dat meldde de Britse openbare omroep BBC.

Het openbaar maken van het omstreden rapport zou volgens de Britten de geloofwaardigheid van de FIFA ten goede komen. Sajid Javid, de Britse minister van Sport, heeft zelfs een brief geschreven aan FIFA-voorzitter Sepp Blatter. “Zonder volledige openheid van zaken zal de FIFA zijn eigen geloofwaardigheid verliezen en de reputatie van het voetbal schade toebrengen”, schreef de Brit. “De manier waarop de FIFA met het rapport omgaat, stelt hun onafhankelijkheid en transparantie in vraag.” Ook secretaris-generaal Jérôme Valcke beseft dat de impact van het rapport niet te onderschatten is. “Het zal jaren duren om de reputatie van de FIFA te herstellen”, verklaarde hij eerder al.

Vrijgepleit

De FIFA concludeerde twee weken geleden op basis van het onderzoek naar mogelijke corruptie bij de toewijzingen van de WK’s van 2018 en 2022 dat Rusland en Qatar vrijgepleit konden worden van corruptie. Michael Garcia, die het onderzoek voerde, ging echter in beroep tegen die conclusies. “De beslissing van de voorzitter van de juridische kamer bevat tal van onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en de conclusies die nauwkeurig beschreven worden in het rapport van de onderzoekskamer”, zo verklaarde hij toen.

Na een ontmoeting met Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de Ethische Commissie van de FIFA, werd er dan toch beslist een bijkomend onderzoek te starten. Onder meer de Nederlandse en de Belgische Voetbalbond (KBVB) hebben reeds volledige inzage in het rapport gevraagd. België en Nederland waren kandidaat om samen het WK 2018 te organiseren. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content