Jacques Sys

René Vandereycken, de scherpste analist

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

René Vandereycken zal voor de krant Het Nieuwsblad zijn bevindingen geven tijdens het WK. Gegarandeerd doet hij dat op de hem eigen wijze. Onverbloemd en ongezouten.

Het leger analisten valt niet meer af te remmen. Velen praten nog altijd met de handrem op, bang dat ze iemand tegen de schenen zouden stampen. Na jaren van stilte treedt ook René Vandereycken weer in het voetlicht. Hij gaat in Het Nieuwsblad en de aanverwante kranten zijn mening geven over het WK. Vandereycken wordt allicht de scherpste analist. De Limburger heeft zich nog nooit door iemand de mond laten snoeren.

Dat is altijd al zo geweest. Tijdens zijn trainerscarrière werkte Vandereycken ooit bij de toenmalige Duitse tweedeklasser Mainz 05. Daar kreeg hij de raad het monument van de ploeg niet uit de ploeg te zetten. Dat was… Jürgen Klopp, de huidige trainer van Liverpool. Vandereycken trok zich van die raad niets aan. Eigenwijs als hij is, passeerde hij Klopp meteen. Drie maanden later werd hij ontslagen.

Altijd was het heerlijk praten met Vandereycken over voetbal. Ook al gaf hij vaak in zijn trainerscarrière de indruk mensen tegen zich in het harnas te jagen. Hij werd afgeschilderd als een eigenwijze cynicus, een verstokt aanhanger van het zeer realistisch voetbal. Zonder de minste attractiviteit. Maar hijzelf verwoordde die aanpak heel anders. Vandereycken ging steeds uit van een goeie organisatie. Georganiseerd verdedigen noemde hij niet negatief, maar wel een vorm van kunst. Voetbal, doceerde hij, is niet uitgevonden om elkaar ruimte te geven, maar wel om de eigen kwaliteiten zoveel mogelijk te laten renderen en die van de tegenstander zoveel mogelijk af te remmen. Die zwakheden uitbuiten door middel van je eigen mogelijkheden, daar werkte hij aan.

René Vandereycken was overtuigd van zijn visie. Ooit vroeg hij tijdens een trainersopleiding eens wat aanvallend voetbal eigenlijk is. Of er daar geen namiddag kon over gediscussieerd worden. Maar niemand ging er op in. De essentie van voetbal, zo zei Vandereycken altijd, is dat je het de tegenstander moeilijk maakt en wint. Dit spel, benadrukte hij, is niet gemaakt om te verliezen. En zo pareerde hij iedere aanval op zijn werkwijze.

Als trainer werkte René Vandereycken bij AA Gent, Standard, RWDM, Anderlecht, Mainz 05, FC Twente en RC Genk. In 2006 nam hij de nationale ploeg onder zijn hoede, op 7 april 2009 werd hij ontslagen. Sindsdien zit Vandereycken thuis. Zijn passie voor voetbal is nog steeds zeer groot, Vandereycken kijkt bij wijze van spreken op drie televisieschermen naar drie wedstrijden. Maar kennelijk zijn er geen clubs meer echt in hem geïnteresseerd. En interviews geeft hij nog amper. Alsof hij de stilte koestert. Nu komt Vandereycken toch weer heel even in de publiciteit. Geruisloos zal dat niet zijn.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content