Real Madrid-voorzitter spreekt dreigende taal: “Clubs kunnen niet zomaar opstappen uit Super League”

© Getty Images

Real Madrid-voorzitter Florentino Perez was de grote bezieler van de inmiddels ten grave gedragen Super League. In de Spaanse krant AS spreekt hij dreigende taal. “Ik ga niet uitleggen wat een bindend contract is”, klinkt het zaterdag bij Perez. “Maar feit is wel dat de clubs niet zomaar kunnen opstappen uit de Super League.”

In de nacht van zondag op maandag maakten twaalf Europese topclubs (AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur) bekend door te gaan met hun plannen om een Super League op te richten, een rechtstreekse tegenhanger van de huidige Champions League. Als startkapitaal zeiden ze over 3,5 miljard euro te beschikken.

Die financiële middelen zouden van JPMorgan komen. Net iets minder dan 48 uur na de bekendmaking van de plannen trokken de Engelse clubs – onder druk van de regering in Londen en de eigen supporters – de stekker al uit het project.

Met Real Madrid, FC Barcelona en Juventus blijven er intussen maar drie clubs meer over. Initiatiefnemer Real en Barça blijven achter de Super League staan, Juve gaf al toe dat het plan in zijn huidige opzet niet meer mogelijk is.

“Sommige clubs werden onder druk gezet en moesten daardoor zeggen dat ze uit de Super League zouden stappen. Maar dit project, of toch iets dat er hard op moet lijken, zal uitgevoerd worden, en hopelijk is dat in de nabije toekomst.”

Perez haalde in de krant ook nog uit naar Aleksander Ceferin. De UEFA-voorzitter had eerder deze week sancties aangekondigd tegen de Super League-clubs. “Hij heeft zich niet gedragen zoals een UEFA-voorzitter zich hoort te gedragen. Alles wat er gebeurd is, beledigingen en bedreigingen inbegrepen, is betreurenswaardig. Bovendien kan UEFA de clubs niet tegenhouden, want de Europese wetgeving verbiedt monopolies. Een rechter heeft dat reeds duidelijk gemaakt.”

Volgens Perez is een Super League de enige remedie tegen een financiële catastrofe voor het Europese voetbal. “Ofwel doen we er nu iets aan, ofwel zullen er veel clubs onderuitgaan.”

Partner Content