Raadkamer spreekt zich op 9 oktober uit over dossier van gokchinees Ye

© /

De Brusselse raadkamer beslist op 9 oktober wie er voor de correctionele rechtbank zal moeten verschijnen in het gok- en omkoopschandaal rond ‘gokchinees’ Zheyun Ye.

Het federaal parket wil in het dossier 31 personen en 1 bedrijf voor de correctionele rechtbank brengen. Het gaat onder anderen om toenmalig Lierse-trainer Paul Put, Lierse-doelman Cliff Mardulier en acht andere Lierse-spelers.

Wedstrijdvervalser De feiten dateren van de seizoenen 2004/05 en 2005/06. Zheyun Ye probeerde zich toen bij verscheidene clubs uit de Belgische eerste en tweede klasse in te kopen. Dat lukte hem bij Lierse SK, La Louvière en Verbroedering Geel.

Achter de vermeende textielzakenman bleek al gauw een ordinaire wedstrijdvervalser schuil te gaan. Hij benaderde, persoonlijk of via handlangers, spelers en trainers van wie hij eiste dat ze wedstrijden verloren met vooraf afgesproken scores. Zij werden daarvoor betaald, maar ook bedreigd. In Azië werden grote gokwinsten werden gerealiseerd op de vervalste wedstrijden.

Uitstel

Aanvankelijk zou de raadkamer zich al op 30 november 2010 over de eindvordering buigen, maar dat werd herhaaldelijk uitgesteld. Een begin van een proces lijkt er niet voor 2014 aan te komen.

De verwachting is dat het gros van de beklaagden zeven jaar na de feiten zullen inroepen dat de redelijke termijn is overschreden.

Geen Ye Dat het ooit tot effectieve gevangenisstraffen komt, lijkt zo goed als uitgesloten. De kans dat Zheyun Ye ooit zijn opwachting maakt in een Belgische rechtszaal, is onbestaande. Zijn lot is nog steeds onbekend. Hij ontvluchtte België in november 2005. (JH/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content