Propere Handen: situatie rond Camacho (Waasland-Beveren) blijft cruciaal

In het proces rond vermeende matchfixing bij de wedstrijd KV Mechelen-Waasland-Beveren van 11 maart 2018 heeft Kristof De Saedeleer, de raadsman van die laatste club, gezegd dat speler Rudy Camacho die dag niet in België was, maar dat klopt niet.

Ook bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) blijft er een waas hangen rond een sleutelement in het Propere Handenproces: het niet-spelen van toenmalig Waasland-Beverenaanvoerder Rudy Camacho in de match tegen KV Mechelen van 11 maart 2018. Het BAS buigt zich in beroep over de vraag of er sprake is van matchfixing bij die wedstrijd.

Zwichtte Waasland-Beveren?

In de aanloop naar die match werd Waasland-Beverenvoorzitter Dirk Huyck – al dan niet in samenspraak met KV Mechelen – benaderd door makelaar Dejan Veljkovic, de voormalige huismakelaar van Malinois. Een cruciale kwestie is of Waasland-Beveren zwichtte voor de vraag om de wedstrijd tegen KV te vervalsen.

Uit de toenmalige spelersgroep en trainersstaf is niemand op tuchtrechterlijk vlak vervolgd voor matchfixing. Als noch de spelers noch de trainers zich namens Waasland-Beveren bezondigd hebben aan competitievervalsing, is de enige overblijvende piste: gemorrel aan de ploegopstelling door een tussenkomst van het bestuur van Waasland-Beveren.

Twee dagen vooraf zag het er nog naar uit dat Camacho wél zou spelen.

De basiself van Waasland-Beveren in de bewuste match verschilde maar op twee posities in vergelijking met het team dat een week eerder begon aan de wedstrijd tegen KRC Genk. Ten eerste was Maximiliano Caufriez er op 11 maart 2018 niet bij, maar hij was geschorst. Ten tweede ontbrak Rudy Camacho. Àls Waasland-Beveren de wedstrijd zou vervalst hebben door niet met een logisch elftal aan te treden, vormt het niet-spelen van Camacho het enige verdachte element.

Vlucht op vrijdag

Waasland-Beveren legt het niet-spelen van Camacho uit door te verwijzen naar zijn nakende transfer richting Montreal Impact. Kristof De Saedeleer, de raadsman van Waasland-Beveren, zei vanochtend voor het BAS dat Camacho op 11 maart 2018 de club al verlaten had om fysieke testen af te leggen bij Montreal Impact. Maar dat klopt niet, zo blijkt uit verschillende mediaberichten. Camacho nam pas vijf dagen na die match tegen KV het vliegtuig.

Op maandag 12 maart 2018, daags na de verdachte wedstrijd, schreef de krant Het Laatste Nieuws: Rudy Camacho, die een persoonlijk akkoord bereikte met Montreal Impact, zat in Mechelen in de tribune. Tussen de clubs is er nog geen overeenstemming over het transferbedrag. Op vrijdag 16 maart 2018 meldde de regionale tv-zender TV Oost: De Beverse kapitein is vandaag naar Canada gevlogen om er z’n medische testen af te leggen. De krant Het Nieuwsblad ten slotte schreef op zaterdag 17 maart 2018: Rudy Camacho (W.-Beveren) legt vandaag medische tests af bij het Canadese Montreal Impact.

Kristof De Saedeleer benadrukt dat het niet-spelen van Camacho in de verdachte match tegen KV Mechelen een beslissing van de speler en zijn manager was.
Kristof De Saedeleer benadrukt dat het niet-spelen van Camacho in de verdachte match tegen KV Mechelen een beslissing van de speler en zijn manager was.© Belga Image

De Saedeleer zei ook nog eens dat de loonfiche van Camacho bij Waasland-Beveren als einddatum heeft: 10 maart 2018, de dag vóór de match tegen KV Mechelen. Vreemd in dat opzicht is dat amper één dag eerder, op vrijdag 9 maart 2018, het er nog naar uitzag dat Camacho twee dagen later wél zou spelen tegen KV Mechelen. Dat blijkt uit een passage in de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep (GHB) van de voetbalbond, die deze zaak in eerste aanleg behandelde. Daarin staat een chronologisch overzicht van de getapte telefoongesprekken. Er staat onder meer: Op vrijdag 9 maart 2018 om 7u30 belt Dirk Huyck naar Olivier Swolfs (financieel directeur bij Waasland-Beveren, nvdr) en zegt hem dat de trainer niet akkoord is. Rudy Camacho moet nog spelen.

Verklaring speler

Na de voormiddagzitting bij het BAS verklaarde De Saedeleer tegenover Sport/Voetbalmagazine dat hij de juiste datum van de vlucht van Camacho niet uit het hoofd kende. Daarnaast zei De Saedeleer dat Huyck aan Camacho gevraagd heeft om die wedstrijd tegen KV wél te spelen, maar dat de speler met zijn transfer in aantocht geen blessure meer wou riskeren. De raadsman van Waasland-Beveren wees er ook nog eens op dat er een verklaring van de speler en de manager in het dossier zit waarin staat dat het hún beslissing was om niet te spelen tegen KV.

Bij de GHB werden Huyck en Swolfs enkel veroordeeld voor het niet-naleven van de meldingsplicht. Voor competitievervalsing werden ze vrijgesproken. Waasland-Beveren ging als club volledig vrijuit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content