Pro League denkt aan uitbreiding aantal ‘homegrown’ spelers

© BELGA

Vrijdag staat er een belangrijke ontmoeting op de agenda tussen Ronny Verhelst, de nieuwe voorzitter van de Pro League, en de voorzitters van de zestien eersteklassers. Daarin gaat het over het ontwikkelen van een toekomstvisie.

Een van de onderwerpen is de bekommernis om het aantal homegrown spelers op te trekken. Clubs moeten nu een elektronische lijst van maximaal 25 spelers indienen, van wie er 8 in België zijn opgeleid.

Vallen onder die regel: Belgen (voor zover zij niet in het buitenland zijn opgegroeid), Europeanen (als ze drie jaar, opeenvolgend hoeft niet, in België zijn opgeleid) en niet-Europeanen voor zover zij voor hun 23e drie jaar in België zijn opgeleid.

Ludwig Sneyers, Pro League: “Op die vaste lijst van 25 willen wij 8 namen van homegrown spelers op het scheidsrechtersblad. Belgen die in het buitenland opgroeiden, vallen pas na drie jaar onder het statuut van ‘homegrown’.”

De lijst van 25 die – eens ingediend – niet meer kan worden gewijzigd, kunnen de eersteklassers onbeperkt aanvullen met jeugdspelers, die ze vanaf hun 16e een contract kunnen geven. Niet-EU-spelers mogen van de FIFA maar vanaf 18 jaar naar Europa komen. Daarom is de grens om als homegrown te worden beschouwd op 23 jaar is gelegd.

De beperking geldt al een aantal jaar en clubs hebben hun politiek inmiddels aangepast. Lokeren en AA Gent hadden een probleem, maar dat is inmiddels weggewerkt. Wordt er nagedacht over een uitbreiding van het aantal?

Sneyers: “Ik verwacht dat het dossier later op tafel komt. De voorbije jaren was dit geen prioriteit. Eerst kwam de competitiehervorming, later het televisiecontract en vorig seizoen de herstructurering en de keuze van een nieuwe voorzitter. Nu dat achter de rug is kunnen we ons op het ontwikkelen van een visie concentreren.” (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content