Portugal – Spanje: een kopie van Real Madrid – Barcelona?

© AFP

De halve finale van het EK tussen Portugal en Spanje lijkt goed vergelijkbaar met de Clásico.

Voor het eerst sinds 1976 (West-Duitsland) kan Spanje drie opeenvolgende finales van een groot toernooi bereiken. Maar dan zal er in Donetsk moeten afgerekend worden met Portugal. Daar hopen ze dat aanvoerder Cristiano Ronaldo – die al drie keer scoorde en viermaal op de paal mikte – een superdag kent en voor een stuntzege kan zorgen.

Volgens ‘valse spits’ Cesc Fàbregas zal de ontmoeting qua spelbeeld veel raakpunten kennen met dé kraker uit de Spaanse Primera División tussen Real Madrid en Barcelona. “Op basis van speelstijl van beide teams kan dit treffen zeker vergeleken worden met een Clásico”, bevestigt de 25-jarige aanvallende middenvelder in de Engelse media. “Portugal speelt nagenoeg hetzelfde systeem als Real. Beiden leunen op een sterke verdediging en zijn bijzonder gevaarlijk in de omschakeling. Daarom behoort Portugal tot de beste teams ter wereld.”

Het wordt dus specifiek uitkijken naar de Portugezen van Real Madrid (Coentrão, Ronaldo en Pepe) tegen de Spanjaarden van Barcelona (Piqué, Busquets, Xavi, Iniesta en Fàbregas).

De Portugese bondscoach Paulo Bento, die de geblesseerde diepe spits Hélder Postiga vervangt door Hugo Almeida, heeft geen schrik van het Spaanse combinatievoetbal. “Iedereen heeft zwakke punten”, weet hij. “Ook Spanje. Daar analyseren we op. Wij kunnen wel wat meer dan verdedigen. Het zal ook moeten, vooral in het diepste deel van het veld. Wij willen niet voetballen in het gebied waar we het meest kwetsbaar zijn. Onze strategie hebben we al klaar.” (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content