Polen willen geschiedenis schrijven

© Reuters

Een voorbeschouwing van de match Tsjechië-Polen in Groep A. De Poolse bondscoach Smuda zal moeten kiezen wie in doel staat.

In groep A zijn ze vandaag aan de laatste speeldag toe en dus is het rekenen. Gastland Polen heeft tegen Tsjechië maar weinig keus: alleen winst brengt hen zeker naar de volgende ronde. Dat zouden meteen twee primeurs in één keer zijn. Polen won nog geen wedstrijd op het EK (het doet ook pas voor de tweede keer mee) en raakte ook nog niet door de eerste ronde. Om hun ploeg te steunen hebben de Polen de voorbij dagen gestikt en genaaid aan een immens grote vlag, die ze, in navolging van de Russen, de Ieren en de Kroaten, tijdens de wedstrijd door het stadion willen laten gaan. UEFA gaf hiervoor officieel de toestemming.

Bondscoach Smuda moest gisteren nog een ferme knoop doorhakken. Wie zette hij in doel, na de rode kaart voor eerste keus Wojciech Szczesny tegen de Grieken. Smuda liet op de persconferentie doorschijnen dat de doelman van Arsenal zijn eerste keus blijft, maar dat hij de keeperstrainer zou laten beslissen. En volgens Poolse media kiest die voor nummer twee Tyton, omdat die het tijdens zijn invalbeurt tegen de Grieken én tegen de Russen uitstekend deed. Beter een keeper in vorm behouden, is de redenering. Benieuwd of Smuda die volgt.

Smuda heeft nog andere zorgen. Drie spelers (Perquis, Dudka en Polanski) kwamen gehavend uit het duel met de Russen. Zij testen vandaag nog. De Tsjechen maken zich alleen zorgen om Tomas Rosicky, op de sukkel met de achillespees. Maar hij zou fit raken.

In principe volstaat voor Tsjechië een gelijkspel, alleen als de Russen met zes goals verschil van de Grieken verliezen, ligt de ploeg van Rosicky er na een draw uit. Statistici berekenden overigens dat de goal van Petr Jiracek tegen Griekenland, na twee minuten en 14 seconden, de derde snelste goal ooit op een EK-eindronde was. Sneller scoorden alleen Dmitri Kirichenko (ook tegen Griekenland, in 2004, na 67 seconden) en Sergej Aleinikov, die in ’88 raak trof na 2 minuten en 7 seconden tegen Engeland. Russen zijn blijkbaar bij de start van een wedstrijd heel goed opgewarmd…

Peter t’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content