Penninckx wil fans nog dichter bij KV Mechelen

© belgaimage

Sterke man Dieter Penninckx gaat de supportersinspraak in het dagelijks bestuur van Malinois vergroten.

Hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx (45) heeft aan Sport/Voetbalmagazine gezegd dat de fans nog meer gewicht zullen krijgen in het directiecomité van KV Mechelen, dat de club dagelijks runt. Na het uitbreken van de Propere Handenaffaire, waarbij Malinois onder meer matchfixing werd aangewreven (zie pag. 44-45), stelde geel-rood het genoemde directiecomité aan.

Naast Penninckx zetel(d)en daarin Luc Leemans, Bram Scheerlinck en Hans Van der Biesen. Die laatste komt al uit het Malinwa Supportersorgaan. ‘Bram gaf aan een stap terug te zetten en er komen twee à drie nieuwe mensen bij’, aldus Penninckx.

Pijnlijke zaak

Geel-rood brengt supportersinspraak al jaren in de praktijk. Daarom was het des te pijnlijker dat uitgerekend die club, met controlebevoegdheid voor de fans, in een storm verzeilde rond matchfixing en witwaspraktijken. De voorbije jaren was de supportersinspraak er wel enkel in de raad van bestuur.

Penninckx heeft er een stevige periode opzitten. Vorige week nam hij met zijn fashiongroep FNG de Zweedse onlinespeler Ellos over. Dat was een transactie van 229 miljoen euro, meer dan het honderdvoudige van een andere deal die Penninckx ook recent sloot: de overname van de aandelen van Olivier Somers bij KV.

De fans komen rond de 15 procent

Dieter Penninckx

Die ex-medehoofdaandeelhouder van de club wordt – in tegenstelling tot Penninckx – wél genoemd in het Propere Handendossier. De wegen van Somers en KV scheidden mede door druk van hoofdsponsor Telenet en andere stakeholders. Ook dreigde er reputatieschade op Penninckx af te stralen. Na het vertrek van Somers beschikt Penninckx nu over 7112 van de 10.000 KV-aandelen.

444 aandelen

Ook Stefaan Vanroy, ex-sportief directeur, en Thierry Steemans, ex-financieel directeur, verlieten KV in de Propere Handencontext. De 444 aandelen van Vanroy gingen naar de fans, meer bepaald naar de vzw KV Mechelen Support, die zo aan 11 procent komt. Naar wie de 444 aandelen van Steemans gaan, is nog onduidelijk. ‘En zelf zal ik nog een deel van mijn aandelen doorschuiven naar KV Mechelen Support, ‘ zegt Penninckx, ‘zodat de fans rond de 15 procent komen.’

Ten slotte zullen de fans ook mee mogen beslissen over een nieuwe raad van bestuur. ‘Ik hoef niet de meerderheid aan te duiden van de 10 à 15 leden die we daar willen’, zegt Penninckx. Zijn nieuwe aandelenpositie impliceert allerminst dat hij overal op de eerste rij wil zitten. ‘Ik zal zowel in het directiecomité als in de raad van bestuur zetelen, maar als non-executive. Ik zal er vaak niét zijn; ik heb bij FNG al een uitvoerende functie. Maar ik zal er staan telkens als KV me nodig heeft.’ Penninckx zoekt ook geen extra exposure in een mandaat als voorzitter: ‘KV heeft geen voorzitter nodig; we gaan voort zonder.’

Ik wil mijn aandelen een lange tijd in een soort kluis parkeren

Dieter Penninckx

Nu één man 70 procent van de aandelen bezit, laait wel de aloude geel-rode vrees op dat de club ooit in buitenlandse handen zou belanden. Penninckx: ‘ That ain’t gonna happen. Ik ben zelf van jongs af KV-fan. Ik zoek naar een manier om mijn participatie lokaal te verankeren; ik wil ze voor lange tijd in een soort van kluis parkeren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content