Paul Put moet dan toch niet naar de cel

© Belga

De Brusselse correctionele rechtbank heeft voormalig Liersetrainer Paul Put veroordeeld tot twee jaar gevangenis met uitstel voor zijn aandeel in de zaak rond gokchinees Zheyun Ye. In juni had de 58-jarige Put nog twee jaar effectief gekregen.

Door de nieuwe uitspraak moet Paul Put, sinds maart 2012 bondscoach van Burkina Faso, dus niet naar de cel, mocht hij voet op Belgische bodem zetten.

De rechtbank veroordeelde hem ook tot een geldboete van 11.000 euro, waarvan de helft met uitstel, en verklaarde 50.000 euro verbeurd. Dat is het geld dat Put van Zheyun Ye zou gekregen hebben om bepaalde wedstrijden met Lierse te vervalsen.

Van effectief naar voorwaardelijk

In juni had de Brusselse correctionele rechtbank Put nog tot twee jaar effectief veroordeeld, maar zijn advocaat tekende verzet aan, zodat het proces helemaal moest worden overgedaan. Put was nooit aanwezig en werd bij verstek veroordeeld.

Zheyun Ye
Zheyun Ye© BELGA

Schuldig

Put was tijdens de feiten tussen 2004 en 2006 hoofdtrainer van SK Lierse. Hij werd door de correctionele rechtbank schuldig bevonden aan actieve en passieve corruptie, oplichting en bendevorming omdat hij in opdracht van Ye een aantal Liersespelers geld had aangeboden om bepaalde wedstrijden te verliezen.

Put voerde aan dat hij door Ye bedreigd werd, maar de rechtbank veegde dat argument van tafel omdat de eerste wedstrijdvervalsingen al in november 2004 plaatsvonden terwijl Put de eerste bedreigingen pas in december 2004 situeert.

Dat Ye hem zou gevraagd hebben wedstrijden te verliezen omdat het dan voor de Chinees makkelijker zou zijn om de club over te nemen, kon de rechtbank ook niet overtuigen. ‘In november 2004, toen Put voor het eerst zijn spelers omkocht, was de club nog aan het onderhandelen met de stad om de club over te nemen’, oordeelde de rechtbank. ‘Het was trouwens Put zelf die Ye bij Lierse introduceerde.’ Volgens de rechtbank had Put dan ook een centrale rol gespeeld in het luik rond Lierse.

Alle procedure-argumenten die de verdediging aanbracht, dat de redelijke termijn overschreden was, dat Put geen eerlijk proces meer kon krijgen en al door de KBVB gestraft was en dat het proces in het Nederlands had moeten plaatsvinden, werden door de rechtbank ook van tafel geveegd.

Campagne tegen matchfixing

De Wereldvoetbalbond FIFA, de spelersvakbond FIFPro en Interpol hebben vandaag in Tokio een gezamenlijk initiatief voorgesteld tegen matchfixing. De campagne is erop gericht iedereen binnen de voetbalfamilie bewust te maken van de gevaren van vervalste wedstrijden. Aan de hand van een DVD, waarin sterren als Frank Lampard en Branislav Ivanovic worden opgevoerd, willen de organisatoren spelers, clubbestuurders en officials een handleiding aanreiken om pogingen tot wedstrijdmanipulatie te herkennen en te melden.

‘Wanneer we een onderzoek starten, is het ergste kwaad vaak al geschied. Daarom is het nodig dat we onze eerste verdedigingslinie, de spelers en iedereen die op het veld komt, versterken’, legt Ronald K. Noble, secretaris-generaal van Interpol, uit. ‘Zelfs de kleinste beslissing kan enorme gevolgen hebben. Deze DVD is belangrijk omdat wordt getoond hoe vastberaden en gekwiekst criminele organisaties zich op individuen richten. Die raken daarna verstrikt in een neerwaartse spiraal waaruit geen ontsnappen mogelijk is.’

‘De DVD die we vandaag als deel van deze campagne lanceren, geeft de spelers een duidelijke boodschap: we hebben jullie nodig en we geloven in jullie’, vult Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, aan. ‘We roepen iedereen op waakzaam te zijn en verantwoordelijk te handelen. Zo kunnen we het voetbal beschermen.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content