Olivier Renard: ‘Met een foto bewijs je wat je wilt’

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Standard was in de laatste dagen van de zomermercato zeer actief. Sportief directeur Olivier Renard verklaart waarom de Rouches weer met een overvolle kern kampen en waarom het beeld van een verdeeld bestuur niet klopt.

Dit interview werd afgenomen vóór het ontslag van trainer Yannick Ferrera

De eerste taak die voorzitter Bruno Venanzi op zich nam toen hij de club overnam, was de kern ontvetten. Maar vandaag heeft Standard opnieuw een XXL-kern, met zo’n 30 spelers. Olivier Renard legt uit: ‘Zo veel spelers is niet ideaal. Langs de ene kant heb je dit jaar de Afrika Cup waar verschillende van onze spelers aan zullen deelnemen. Anderzijds waren er een aantal spelers die uitstraalden dat hun koffer al gemaakt was. Ze waanden zich al elders, zag je op training. Ze hadden goeie aanbiedingen, vaak bevestigd door hun makelaar. Dus stelden we ons in op verschillende vertrekkers. Tot ze vergelijken wat ze elders kunnen verdienen en dat afwegen tegen wat ze hier hebben, en besluiten te blijven. In afwachting hadden we op hun vertrek geanticipeerd.

‘Ik wil ook wijzen op de vele kernspelers die opgeleid zijn in onze Académie. Op Club Brugge waren er zeven eigen opgeleide spelers in de kern. Als we ze niet opstellen, vraagt men zich af waar die Académie voor dient.

‘Soms kun je de fans gewoon niet tevreden maken, de club verliest altijd. Neem nu die fameuze foto van het bestuur op het moment waarop Edmilson Jr op Club scoort. Het bijschrift luidde dat we geen emotie toonden. Fotografeer dezelfde mensen dertig seconden eerder en je hebt een heel ander beeld. Met een foto bewijs je wat je wilt bewijzen.’

Balans

In Sport/Voetbalmagazine praat Renard ook over de relatie met trainer Yannick Ferrera, die intussen werd ontslagen. ‘Trainer worden van Standard is moeilijk’, aldus de ex-doelman. ‘Wie hier aan de slag gaat, weet dat vanaf het begin. Hetzelfde geldt voor wie hier sportief directeur wordt. Maar men moet wel weten dat we hier totale vrijheid geven aan onze trainer. Wil hij drie keer per dag trainen? Oké voor ons. Verkiest hij om met drie, vier of vijf verdedigers te spelen? We respecteren zijn keuze. We leggen Ferrera niets op. Op een bepaald moment maken we wel de balans op.’

Lees de volledige vijf vragen aan Olivier Renard in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 7 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content