Oekraïners kunnen meest verdienen op EK

© IMAGEGLOBE

Die Welt publiceerde een lijst met de premies die de EK-gangers kunnen verdienen. Beste betalers zijn blijkbaar de Oekraïense en Deense voetbalbond.

Toen Noel Le Graet, de voorzitter van de Franse voetbalbond, een voorstel deed over de premies die aan de Fransen zouden worden uitgekeerd op het EK, kreeg hij van Florent Malouda de vraag: “Monsieur le président, hebt u geen nulletje vergeten?” Natuurlijk was dat niet zo, maar het geeft aan dat de vedetten bij hun clubs wel wat anders gewend zijn. Malouda en zijn kompanen van Chelsea mochten na het winnen van de Champions League 12,5 miljoen euro verdelen. Het voorstel van de Franse bond bedroeg ‘maar’ 320.000 euro per speler.

De anekdote stamt uit Die Welt en die Duitse krant geeft nog andere cijfers vrij. Met 320.000 euro zit Frankrijk in ‘de beter middenmoot’. Als de Spanjaarden het EK winnen, krijgen ze 300.000 euro per speler, dat is net zoveel als de Duitsers ontvangen. Het hoogste bedrag dat de Duitse bond tot op heden moest uitkeren, was bij de verloren finale van 2008. Elke speler kreeg toen 150.000 euro.

De vrijgevigste bond is die van gastland Oekraïne. Als Andrej Sjevtsjenko en co de titel pakken, dan mogen ze 11,5 miljoen verdelen. Krijgt iedereen evenveel, dan betekent dat 500.000 euro de man. Ook Denemarken is een goede betaler: een herhaling van 1992 zou voor de Denen 400.000 euro per speler opleveren.

Niet iedereen gelijk

Niet alleen de nationale bonden komen met centen over de brug, ook de UEFA gooit ermee. De zestien deelnemende landen krijgen in totaal maar liefst 196 miljoen euro. Gewoon erbij zijn levert al 8 miljoen op en de premies voor het land dat Europese kampioen wordt, lopen op tot 23,5 miljoen. Het percentage dat daarvan doorstroomt naar de spelers verschilt van land tot land: veertig procent bij de Kroaten bijvoorbeeld, en dertig bij de Tsjechen.

Maar niet in elk land worden de premies gelijkmatig verdeeld over alle spelers. De Russische ‘sterren’ zagen dat bijvoorbeeld niet zitten. Het doorgaans goed geïnformeerde lifesports.ru berichtte dat Andrej Arsjavin een individuele regeling verkregen heeft. Hij krijgt nog wat extra’s: 70.000 voor elke overwinning van Rusland, 5000 euro voor elk doelpunt dat hij maakt en 2500 euro per assist. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content